Referee-lausunnoista

Akateemisen julkaisemisen yksi keskeisin laadunvarmistuksen väline on vertaisarviointi eli referee-käytäntö. Refree-julkaisussa ilmestyneitä artikkeleita arvostetaan korkeammalle kuin muunlaisissa julkaisuissa ilmestyneitä artikkeleita. Tosin referee-julkaisutkin rankataan eri luokkiin uudessa Julkaisufoorumi-järjestelmässä ja tutkijoita rohkaistaan kirjoittamaan nimenomaan korkealle rankattuihin lehtiin – yliopisto saa niistä enemmän pisteitä ja viime kädessä enemmän rahaa.

Tieteellisissä lehdissä julkaistavaksi tarkoitetut artikkelit lähettää lehden päätoimittaja tai toimitussihteeri yhdelle tai kahdelle anonyymille lukijalle, jotka ovat tavalla tai toisella artikkelin aihepiirin tai käsittelytavan asiantuntijoita. Anonymiteetti on molemminpuolinen: referee-lukija ei tiedä artikkelin kirjoittajaa eikä artikkelin kirjoittaja referee-lausunnon tekijää. Toki pienessä maassa tai pienellä tieteenalalla anonymiteetti voi jäädä nimelliseksi, kun artikkelin kirjoittajan saattaa tunnistaa tutkimusaiheesta tai kirjoitustyylistä.

Referee-arvioijat ovat laadunvarmistajia: he takaavat, että julkaistavaksi tarkoitettu artikkeli on laadultaan ja käsittelytavaltaan lehteen sopiva, että siinä tehdään mitä luvataan (tutkimuskysymykset, aineisto, teoria ja metodit ovat yhteensoveltuvia) ja että siinä argumentoidaan vakuuttavasti. He puuttuvat myös tekstin kieliasuun, viittaustekniikkaan ja lähdeluetteloon.

Refereet voivat hyväksyä artikkelin julkaistavaksi sellaisenaan, hylätä sen julkaistavaksi sopimattomana tai hyväksyä ehdottamiensa korjausten jälkeen. Referee-lausuntojen kirjoittamisesta ei saa palkkiota. Niiden kirjoittaminen on osa akateemista olemista ja vastavuoroisuutta, sillä lausuntojen kirjoittajat kirjoittavat itsekin artikkeleita, joita toiset sitten lukevat ja arvioivat. Tutkijat kirjoittavat näitä lausuntoja muiden töidensä ohella, useimmiten iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Akateemisessa maailmassa on loppujen lopuksi melko paljon tällaista näkymätöntä mutta tärkeää työtä, jossa vanhemmat ja kokeneemmat tutkijat tarjoavat asiantuntijuuttaan nuorempien ja kokemattomampien tueksi.

Hyvät ja huolellisesti kirjoitetut referee-lausunnot ovat kullanarvoisia. Niiden tarkoituksena on auttaa kirjoittajaa viimeistelemään artikkelinsa mahdollisimman hyväksi. Ne voivat johdattaa oikeiden lähteiden äärelle, ne voivat auttaa terävöittämään argumentointia, ne voivat tarjota oivalluksia ja osviittaa siihen, miten edetä. Saadessaan tällaisen rakentavan arvioinnin, kirjoittaja on kiitollinen, vaikka teksti hylättäisiinkin, sillä hän on saanut eväät kirjoittaa artikkelinsa alkuperäistä huomattavasti paremmaksi. Seuraavalla kerralla varmasti onnistaa.

Joskus lausunnot on kirjoitettu kiireessä, huolimattomasti ja hutaisten. Ne saattavat olla vain lauseen-parin mittaisia. Ne saattavat olla ivallisia tai loukkaavia. Ne saattavat pahoittaa vastaanottajan mielen pitkiksi ajoiksi. Mutta ne voivat myös sisuunnuttaa kirjoittajan hiomaan argumenttejaan ja viimeistelemään artikkelinsa aivan kiusallakin niin hyväksi, että kriittinen arvioija huomaa olleensa väärässä.

Oli lausunnon vastaanottoja mitä mieltä tahansa lausunnon hyvyydestä tai huonoudesta sen neuvoja, käskyjä ja kommentteja tulee noudattaa. Varsinkin kansainvälisissä julkaisuissa edellytetään, että artikkelin kirjoittaja paitsi viimeistelee artikkelinsa lausunnon edellyttämällä tavalla myös kirjoittaa erillisen kuvauksen siitä, miten hän on mihinkin lausunnossa esitettyyn huomioon, neuvoon tai kritiikkiin tekstissään vastannut.


One thought on “Referee-lausunnoista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.