Käsin vai koneella?

Minusta käsin ja koneella kirjoittaminen on erilaista. Kirjoitan omia ajatuksiani tai tajunnanvirtaa mutta myös tulevien tekstien, artikkelien tai kirja-arvioitten ensimmäiset ajatukset käsin.

On tärkeää, että käsillä on aina muistikirja, johon voi kirjata mieleen tulevat ideat ja muistettavat asiat. Muistikirjan on hyvä olla kaunis. Minulla on myös useita eri muistikirjoja erilaisten asioiden ylöskirjaamiseen.

Ehkä muistikirjan käsin kirjoitettu teksti on pysyvämpää kuin tietokoneelle tallennettu teksti. Tietokoneet hajoavat. Tekstinkäsittelyjärjestelmät muuttuvat. Muistitikut katoavat. Käsinkirjoitettu teksti säilyy.

Kirjoittaessani omaa tutkijaelämäkertaani kaivoin esiin opiskeluaikaisen sinikantisen muistivihon. Sieltä löysin gradumietteitäni, ensin epävarmoja, sitten päättäväisiä. Samalta ajalta peräisin olevat opiskeluun liittyvät tekstit on tallennettu korpuille (disketeille). Osa korpuista on vanhentunut lukukelvottomaksi. Eikä juuri mistään enää löydä tietokonetta, joka osaisi korppuja lukea.

Käsinkirjoitetut tekstit ovat siis jollain tavoin pysyvämpiä kuin koneelle kirjoitetut. Mutta ne ovat myös keskeneräisempiä, fragmentaarisia ja luonnosmaisia. Oikeat, viimeistellyt ja julkaistavaksi tarkoitetut tekstit tuotan tietysti koneella. Julkaistavista teksteistä tulee luonnollisesti myös pysyviä ja säilyviä.

Tietokoneajassa syntyneille ja kasvaneille kone on ehkä luontevammin ajattelun jatke, jolle voi myös kirjoittaa keskeneräisiä, fragmentaarisia tekstejä ja tajunnanvirtaa. Minulla siihen on vielä matkaa. Mutta nyt kun kirjoitan tänne ensimmäistä kertaa uudella iPadillani, alan hahmottaa myös sen mahdolliseksi.

Mutta vielä koen kauniit muistikirjani läheisemmäksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.