Jumala piilee yksityiskohdissa

Tuota aivan muualla syntynyttä metaforaa on hyvä soveltaa myös kirjoittamiseen. Yksityiskohdat tekevät tekstistä elävän – antavat sille elämän – kiinnostavat ja kiinnittävät lukijan huomion sekä luovat ajan ja paikan tuntua. Yksityiskohdat myös konkretisoivat sanottua – ei pidä kirjoittaa ”lintu” vaan ”hiekassa kylpevä varpunen”; ei ”auto” vaan ”volvo, jonka tumman sinisyys oli haalistunut pölyiseksi ja rapaiseksi harmaudeksi”. (Yksityiskohdissakin pitää muistaa kohtuus ja ottaa mukaan vain se mikä on tarpeen.)

Akateemisessa kirjoittamisessa tällaisia yksityiskohtia on vieroksuttu, vaikka esimerkiksi etnografisessa kirjoittamisessa yksityiskohdat ovat välttämättömiä. Liian abstraktilla tai yleisellä tasolla pysyttelevä teksti ei tee täyttä oikeutta tutkittavalle ilmiölle, tuo sitä lukijaa lähelle.

Itselleni huomion kiinnittäminen yksityiskohtiin ei ole helppoa ja itsestään selvää. Sitä pitää harjoitella ja havainnoimiseen harjaantua. Tunnetut kirjoittajaohjaajat – Natalie Golbderg ja Julie Cameron – vannovat yksityiskohtien nimeen. He ohjaavat kiinnittämään huomiota hajuihin ja makuihin, väreihin ja sävyihin, valon ja varjon vaihteluihin, kasvojen piirteisiin, liikkumisen ja elehtimisen tapohin ja erityisesti siihen, miltä asiat tuntuvat, maistuvat, tuoksuvat, näyttävät, kuulostavat.

Yksityiskohtien havaitsemista, havainnoimista ja niistä kirjoittamista olen lähdössä harjoittelemaan. Pian toteutuva matka Roomaan on matka tutkimani kirjailijan yhteen elämänvaiheeseen, josta pyrin saamaan mahdollisimman elävän ja todentuntuisen, -makuisen ja -tuoksuisen kuvan. Olenkin siis lähdössä matkaan varustettuna kirjailijan itsensä kirjoittamilla matkaoppailla, muistikirjalla ja kynällä, tietokoneella ja kameralla, mutta ennen muuta kaikki aistit avoinna.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s