Matkakirjoittamista

Ajatus ”lähteä kirjoittamaan” Roomaan oli huikea. Ja myös Roomassa olo on huikeaa. Mutta entä kirjoittaminen?

Kirjoittajan välineet ja työkalut – pää, kädet, ajatukset – ovat samat kuin Suomessakin. Poikkeavaa on vain ajan määrä ja paikan laatu. Rooma on paikka, joka tarjoaa kirjoittamisesta poishoukuttavaa katseltavaa ja koettavaa mielin määrin. Toisaalta se myös antaa kirjoittamiselle aineksia, elämyksiä, makuja, ääniä ja valoa. Mutta ennen kaikkea matka tarjoaa aikaa, riippumatta siitä minne matka tehdään. Aikaa, joka on miltei vapaa työvelvollisuuksista ja täysin vapaa arjen ja kodin velvoitteista. Aikaa omalle itselle, omille mieliteoille ja omille ajatuksille. Myös omalle kirjoittamiselle.

Kirjoitan täällä kahdella eri tavalla. Matkapäiväkirjaan kirjoitan käsin ja vapaasti, korjailematta kokemuksista, elämyksistä, tuntemuksista, aistimuksista. Tietokoneeseen tallennettuun tulevan teoksen käsikirjoitukseen kirjoitan yhtenäisemmin, viimeistellymmin ja kokonaisuutta pohtien, nojautuen sekä matkapäiväkirjaani että saatavilla olevaan lähdekirjallisuuteen ja -aineistoihin. Tämä tasapainoilu lähdemateriaalin ja kokemuksellisen materiaalin välillä onkin hankalaa. Kun kirjoitan toisen ihmisen elämäkertaa, en halua, että teksti on täynnä minun ajatuksiani ja tuntemuksiani – olkoonkin, että käytössäni oleva lähdemateriaali on erittäin fragmentaarista.

Etruskilaismuseossa oli suuri joukko esineistöä, ehjiä ja rikkonaisia. Oli myös ruukkuja, joista näki, että ne olivat vasta tehtyjä, mutta ne oli koottu vanhojen ruukkujen paloista muistuttamaan alkuperäistä, jo kadonnutta ruukkua. Astiasta pystyi helposti hahmottamaan, missä alkuperäinen palanen loppui ja uusi alkoi. Sama koski fragmenteista koostettua patsaskokonaisuutta, josta alkuperäiset osat ja myöhemmin tehdyt lisäykset erosivat selvästi toisistaan.

Etruskit

Jotenkin tämänkaltaisen yhtenäisen kokonaisuuden haluaisin eri tekstiaineistoista muodostaa. Saumat voivat olla näkyvissä, mutta kokonaisuus muodostaa moniulotteisen ja yhtenäisen kuvan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.