Kesä ja kirjoittaminen

Miksi kesä ja kirjoittaminen kuuluvat yhteen samoin kuin kesä ja uudet perunat, mansikat tai meressä uiminen?

Kytkös tuntuu vahvana ainakin näin kesäkuun alkupäivinä, kun kesä odottaa koskemattomana, arkipäiväistymättömänä ja nuhjaantumattomana. Kun kesä on aivan uusi ja käyttämätön ja kokonaan edessä, sen voi mielessään täyttää uusien perunoiden, mansikoiden ja uimisen lisäksi kirjoittamisella.

Kesä on kuin upouusi tyhjä muistikirja, jota alussa täyttää vain harkituilla ja viisaina pitämillään ajatuksilla. Jonka valkoisena odottaville sivuille kirjoittaa siistillä kauniilla käsialalla, suoria rivejä.

Kesän edetessä ja muistikirjan sivujen täyttyessä myyttisyys kirjoittamisen ympärillä himmenee. Deadlinen lähestyessä kirjoittaminen onkin pakollista, ankaraa työtä ja paikallaan istumista. Ei ole aikaa pohdintoihin, vaan valmista on saatava tiettyyn ajankohtaan mennessä.

Kesä arkipäiväistyy, lämpöön ja valoon alkaa suhtautua itsestäänselvinä asioina. Muistikirja nuhrautuu. Se täyttyy vinoista ja epätäydellisistä riveistä. Ranskalaisilla viivoilla alkavat luettelot, epäselvällä käsialalla kirjoitetut katkonaiset muistiinpanot, yliviivatut sanat, lainaukset ja lähdeviitteet täyttävät sen sivut.

Mutta juuri nuo epämääräiseltä näyttävät merkinnät toimivat tukipilarina ja tienviittoina, jotka ohjaavat tekstien viimeistelyyn ja valmiiksisaamiseen.

Ehkä tuossa kohtaa, tekstien valmistuessa, mansikkakausi on ohi ja uudet perunat muuttuneet kesäperunoiksi. Mutta meri on lämmin.


One thought on “Kesä ja kirjoittaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.