Että on edes yksi lukija

Sisäinen kriitikko meillä on aina mukanamme. Se nimeltä tiedetty tai kasvoton hahmo, joka istuu olkapäällämme lukien kriittisesti ja arvostellen kaikkea kirjoittamaamme: et osaa yhtään kirjoittaa, onpa naiivisti sanottu, tosi kliseistä tekstiä, tuotako sinä kutsut tutkimustekstiksi… Loputtomiin.

Kriitikko ei väsy kyynisyyteensä, eikä uuvu aliarvioimiseen. Se tukahduttaa ilon kirjoittamisesta ja pysäyttää tekstin kulun.

Kirjoittajakursseilla ohjataan tekemään kriitikko naurettavaksi, nolaamaan se hiljaiseksi samoilla keinoin kuin Harry Potterissa kukistettiin pelot naurrettavus-loitsulla.

Kriitikon tilalle kehotetaan nostamaan ihannelukija. Ihannelukija odottaa malttamattomana saadakseen lukea sen, mitä olemme kirjoittaneet. Se on äärimmäisen kiinnostunut kaikista teksteistämme ja lukee niitä ilahtuneesti ja arvostaen, luottaen siihen, että olemme hyviä kirjoittajia.

Ihannelukija voi olla jokin tuntemamme henkilö, fiktiivinen hahmo tai itse rakentamamme sympaattinen otus. Hänelle meidän tulisi kirjoittaa, sillä ystävällisenä odottava, tekstiämme arvostava lukija avaa lukkoja ja vapauttaa kirjoittamaan.

Kun teksti on viimein valmiina – kriitikon ja ihannelukijan välissä kirjoitettuna – sitä kaipaa kuitenkin aivan lihaa ja verta olevan lukijan, joka ei vain kritisoi tai ihaile, vaan joka antaa palautetta. Huomaa onnistumiset ja ehdottaa korjauksia vähemmän onnistuneisiin kohtiin. Kiinnittää huomiota tekstiin kokonaisuutena ja näkee osien yksityiskohdat.

Kaikilla kirjoittajilla tulisi olla vähintään yksi tällainen kannustava ja tekstiin uskova lukija. Yksikin riittää. Parasta olisi, jos ympärillä on kirjoittava ryhmä, kannustava ryhmä, jolloin tukea ja palautetta saa useammalta suunnalta. Ja jolloin voi jakaa omaa tukeaan ja palautettaan useammalle kirjoittajalle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.