Palautteen vastaanotto

Palautteen antaminen on taitolaji ja vaati paljon harjoittelua. Mutta ei palautteen vastaanottamisen taitokaan aivan itsestään synny.

Erityisesti kriittistä palautetta voi olla vaikea ottaa kypsästi vastaan.

Kuulin juuri eräästä graduntekijästä, joka oli vastannut johdonmukaisen kielteisesti, ”Ei/En!”, kaikkiin ohjaajien neuvoihin ja kommentteihin. Sellainen turhauttaa niin palautteen saajan kuin antajankin.

Palautetta tarvitsevat kaikentasoiset kirjoittajat, joten palautteen vastaanottamisen taitoa kannattaa harjoitella, jotta parhaiten hyötyisi saamistaan kommenteista.

Kun vastaanottaa erityisen kriittisen tai jopa kielteisen palautteen tekstistään, kannattaa ensimmäinen vihan- ja harmituksenpuuska purkaa paperille. Voi vaikka kirjoittaa myrkyllisen kirjeen kommentin (esimerkiksi referee-lausunnon) kirjoittajalle – kirjeen voi sitten sulkea sulkea alimpaan pöytälaatikkoon ja jäädä odottamaan mielen tasaantumista.

Pitäisi muistaa, että palaute koskee vain ja ainoastaan tekstiä, ei minua itseäni henkilönä ja ihmisenä. Ja joskus on hyvä pitää mielessä, että osa palautteesta kertoo ehkä enemmän palautteen antajasta kuin itse kommentoitavasta tekstistä.

Rauhoittumisen jälkeen voi taas palata palautteen äärelle ja pyrkiä suhtautumaan siihen mahdollisimman neutraalisti. Palaute – oli se sitten yhden kirjoittajan kirjoittama lausunto tai kommenttien rypäs kurssikavereilta – kannattaa järjestää jollakin järkevällä tavalla.

Turhiksi koetut palautteet tai välinpitämättömät kommentit voi heti karsia pois. Loput palautteesta voi jakaa sellaisiin, jotka liittyvät tekstin vahvuuksiin ja sellaisiin, jotka liittyvät tekstin heikkouksiin. Valitettavasti palautteiden antajat useimmiten keskittyvät jälkimmäisiin. Mutta palautteiden avulla oppii entistä paremmin tuntemaan oman kirjoittajan ominaislaatunsa. Minkälaisia ovat omat vahvuudet ja heikkoudet kirjoittajana?

Pitää oppia suhtautumaan palautteeseen lahjana. Joku ennestään tuttu tai tuntemattomaksi jäävä ihminen on antanut aikaansa juuri sinun tekstillesi. Kaikkeen palautteeseen tulisikin suhtautua avoimin mielin. Monenlaiset kommentit auttavat kehittymään paremmaksi kirjoittajaksi.

Itselleni merkittävimpiä ja mieleenpainuvimpia ovat kirjoittajaryhmältä saamani palautteet. Saan oman tekstini tulostettuna ja mielellään täynnä merkintöjä: hymiöitä, alleviivauksia, huutomerkkejä, plussia kertomassa sanoista, ajatuksista ja virkkeistä, jotka ovat onnistuneita ja toimivia. On tärkeää huomata, missä kohdin on onnistunut. Merkinnät voivat olla myös kysymysmerkkejä, aaltoviivoja, yliviivauksia, korjauksia, kommentteja. Ne osoittavat kohtia, jossa olen ollut epäselvä, ajatuksia, jotka ovat vaikeita ymmärtää tai huonosti muotoiltuja ilmaisuja tai virkkeitä. Nämä korjaavat ja ohjaavat merkinnät osoittavat tarkasti ne kohdat, joissa minun pitäisi kehittää omaa kirjoittamistani ja ilmaisujani. Ne ovat kullanarvoisia. (Ne voivat myös osoittaa kuluneisiin kliseisiin.)

Kaikkein arvokkaimpia ovat erilaiset paperin marginaaleihin tai takapuolelle kirjoitetut kommentit ja ajatukset. ”Tästä kohtaa mieleeni tuli…”; ”Oletko koskaan ajatellut, että…”; ”Sinun kannattaisi lukea…”; ”Tämä muistuttaa aivan…”; ”Voisitko tuoda esiin myös…”. Nämä persoonalliset, kirjoittajansa ominaislaatua osoittavat huomiot herättävät minut ajattelemaan työtäni eteenpäin ja osoittavat, että kommentoijat ovat todella kohdanneet tekstini ja se on inspiroinut heitä ajattelemaan.

Parhaimmillaan palaute on lukijan keskustelua tekstin ja tekstin kirjoittajan kanssa, palautteen antamisen ja saamisen vuorovaikutteisessa tilassa – paperilla.

Lähteitä/Luettavaa:

—Kimmo Svinhufvud 2007. Kokonaisvaltainen kirjoittaminen. Helsinki: Tammi. —Ks. myös samanniminen blogi: —http://www.kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/

—Lena Gottelier 2014. Matkalla kohti lukijaa. Palautteen merkitys kirjoitusprosessille. Teoksessa Emilia Karjula (toim.) Kirjoittamisen taide & taito, 125-141. Jyväskylä: Atena.

—Kalle Vainio 2014. Palaudu vertaispalautteesta. Teoksessa Emilia Karjula (toim.) Kirjoittamisen taide & taito, 143-151. Jyväskylä: Atena.


One thought on “Palautteen vastaanotto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.