Kirjoitusharjoitusten meditatiivisuus

Eilisessä jatko-opiskelijoiden tekstityöpajassa keskityttiin kirjoitusharjoituksiin. Ohjeistin osallistujille muutaman kirjoitustehtävän, jotka tein myös itse. Yhden tehtävän ohjasi yksi osallistujista, joten se oli minullekin täysin uusi. Jokaisen tehtävän jälkeen keskustelimme siitä, mitä tehtävä oli saanut meissä aikaan ja liikkeelle. Joitain tekstejä luimme myös toisillemme ääneen.

Istunnon alkaessa minulla oli hektisen ja moniaalle haarautuneen työpäivän jälkeen levoton ja jännittynyt olo. Se pysyi yllä vielä ensimmäisen, vapaan kirjoituksen ajan. Siinä kirjoitimme kyseessä olevasta hetkestä, siitä mitä olimme tuoneet siihen mukaan. Mukaan tuomani levottomuus raukeni kirjoittaessa, kuunnellessani keskittynyttä hiljaisuutta ja kanssakirjoittajieni kynän rapinaa paperilla.

Minulle oli tuttua se, että kirjoittaminen toimii meditaationa, keskittymisharjoituksena ja hiljentymisenä. Mutta se, että kirjoittaminen yhdessä, toisten läsnäollessa ja toisten kanssa voi vertautua kontemplaatioon, oli minulle uusi, virkistävä kokemus. Ehkä luovan kirjoittamisen oppaissa ohjeistetut kirjoittamistreffit saattaisivat sittenkin olla hyviä otettavaksi käyttöön.

Kirjoittaminen omista ajatuksista, omasta itsestä ja omasta sisimmästä, ei ollut kaikille helppoa. Ohjatut tehtävät nostivat toisille esiin uusia ideoita, uusia metaforia, uusia kytköksiä omaan kirjoittamiseen ja väitöskirjaan liittyen. Jotkut tehtävät tiukkoine ohjeistuksineen saattoivat nostaa esiin myös jotain tiedostamatonta, vaiettua ja kiellettyäkin, mikä kokemuksena voi olla mystistä, jopa pelottavaakin. Mystisellä en tarkoita mitään tuonpuoleista, vaan jotain joka nousee omasta itsestä, tavalla jota on vaikea käsitteellistää tai sanoittaa.

Mystiset ja pelottavatkin kokemukset olivat hallittavissa, kun ryhmä, jossa kirjoitimme, oli tuttu, turvallinen ja kannatteleva.

Puolentoista tunnin yhdessä kirjoittamisen, kirjoitetusta keskustelun ja tekstien ääneen lukemisen jälkeen mieli oli rento ja puhdistunut, virkeä ja valpas – miltei kuin joogatunnin jälkeen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.