Kirjavinkkaus: Uskonnon ja sukupuolen risteyksiä

Johanna Ahonen & Elina Vuola (toim.) Uskonnon ja sukupuolen risteyksiä. SKS, 2015

  
Johanna Ahonen ja Elina Vuola ovat toimittaneet artikkelikokoelman, jossa uskonnontutkijat – uskontotieteilijät, teologit, antropologit – tarttuvat feministisen ja sukupuolentutkimuksen teoreettisiin työkaluihin, käyvät niiden kanssa keskusteluja ja soveltavat niitä monenlaisiin – lähinnä kristinuskoon kytkeyyviin – aineistoihin. Tämä seuraava teksti ei ole kirja-arvio, se tulee vasta myöhemmin, vaan puheenvuoro  2.6. järjestetyssä kirjanjulkistamistilaisuudessa, jossa kerroin siitä, miksi tämä teos on minusta tärkeä:

Olen jo vuosikymmenen ajan opettanut uskontoa ja sukupuolta käsittelevässä lukuseminaarissa. Siinä on luettu artikkeleja, jotka käsittelevät tässäkin teoksessa keskeiseksi nostettuja teemoja: spirituaalisuutta, seksuaalisuutta, ruumiillisuutta, toimijuutta ja maskuliinisuutta. 

Kurssilla osallistujat ovat lukeneet samat tekstit, keskustelleet niistä seminaari-istunnoissa ja kirjoittaneet lopuksi oppimispäiväkirjan. Kurssin osallistujista osa on tullut sukupuolentutkimuksen (aiemmin naistutkimuksen) oppiaineesta ja heidän pääaineensa ovat edustaneet pääosin humanistisen tutkimuksen eri aloja. Näillä opiskelijoilla on ollut vähintäänkin perustiedot siitä, miten yhteiskunta ja sen käytännöt ovat sukupuolittuneita ja siitä, millä tavoin sukupuolta problematisoidaan. Heillä on useimmiten ollut melko kapea käsitys uskonnosta ja harva on tiennyt uskontotieteen tutkimusalueen monimuotoisuudesta.

Osalla opiskelijoista on ollut uskontotiede pääaineenaan, jolloin heille on ollut melko selvää se, miten monenlaisia asioita uskonnon käsitteen alla tapahtuu ja  se, miten uskontotieteen keskeisiä käsitteitä käytetään. Sen sijaan useimmilla on ollut hyvin heikko käsitys sukupuolen problematiikasta ja sukupuolen teoretisointiin liittyvät käsitteet ovat olleet heille vieraita.

Kaikkia opiskelijoita yhdisti se, että heillä ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä kaikkea feministiteologiassa tehdään ja miksi.

Opettajanäkökulmasta hankalinta oli löytää luettavaksi sellaisia tekstejä, jotka avautuisivat kaikille, jotka olisivat relevantteja ja kiinnostavia ja jotka toimisivat hyvinä pohjustuksina keskusteluille. 

Miten helpolla olisikaan päässyt, jos minulla olisi ollut käytettävissäni tämä kirja.

Kurssin aikana keskustelimme usein kipeistäkin, joitakuita henkilökohtaisestikin koskettavista teemoista, kuten syömihäiriöistä tai abortista – joita niitäkin on uskontotieteessä tutkittu. Kurssin jälkeen opiskelijat palauttivat oppimispäiväkirjan, jossa he olivat pohtineet luettuja tekstejä ja käsiteltyjä teemoja syvällisemmin. 

Oli jännittävää nähdä, miten moni osallistuja koki oppineensa uuden näkökulman, uuden tavan katsoa, oppineensa katsomaan ympärilleen erilaisella tavalla, näkevänsä eri asioita kuin aiemmin. Pedagogista termiä käyttäen: heissä oli tapahtunut käsitteellinen muutos.

Uskon, että myös tämä Uskonnon ja sukupuolen risteyksiä -teos avaa lukijansa silmiä, tarjoaa uusia näkökulmia katsoa ympärille ja uusia käsitteitä joilla tarttua asioihin. Keskustelua se ei ainakaan lopeta, vaan tarjoaa ajatuksenruokaa, jota voi yhdessä toisten kanssa pureskella.

Teoksen toimittajat Elina Vuola ja Johanna Ahonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.