Kaksi kirjoittaa auringossa

Yksin vietetyn kirjoitusretriitin onnistuttua erinomaisesti seuraavana askeleena oli laajentaa retriittiin osallistujien määrää. Erilaisten tunnustelujen jälkeen osallistujamääräksi valikoitui kaksi henkilöä, siis yksi minun lisäkseni. Määrä osoittautui onnistuneeksi.

Nyt voimme mainiosti kehittää ja testata, mikä olisi toimiva järjestely kirjoittavien ystävien yhteiselle tapaamiselle. Tapaaminen, jossa olisi sopivassa suhteessa kirjoittamista (tai lukemista) sekä yhdessäoloa.

Olosuhteet

Retriittipaikkana on sama mökki meren saaressa kuin aiemminkin. Olosuhteet ovat ihanteelliset: aurinko paistaa kuumasti, merituuli viilentää tarvittaessa, tarjolla on erilaisia paikkoja vetäytyä lukemaan, kirjoittamaan, meditoimaan tai vaan olemaan.

Voi istua meren rannalla, sisällä mökissä tietokoneella sähköpistokkeen ääressä, terassilla meren välkkyessä silmänurkassa, auringon paahteessa lepotuolissa, yksinäisellä kalliolla auringon laskiessa tai saunamökin hiljaisessa huoneessa, jonka työpöydästä avautuu näkymä joko metsään tai merelle.


Kirjoitusasu on vapaa, eikä uidessa edes pakollinen. Sään, sijainnin ja olotilan mukaan vaatekerroksia lisätään tai poistetaan. Jokainen pukeutuu tavalla, joka on itselle mukava ja jossa on hyvä olla.

Ohjelma

Ensimmäinen iltapäivä ja ilta kului paikkoihin tutustuttaessa, kuulumisia päivitettäessä, ruuanlaitossa, keskusteluissa. Hyvinnukutun yön jälkeen edessä on kaksi kokonaista ja yksi puolikas päivää, jolloin arjen huolet eivät paina. Voi jättää rutiinit nurkkaan ja keskittyä vain mielelle ja ruumiille hyvää tekeviin asioihin ja työntekoon, joka ei edes tunnu työltä tässä ympäristössä.

Aamu-uinti meressä antaa hyvän aloituksen päivään, laittaa veren kiertämään ja virkistää mielen. Jos ei ole yliherkkä sinilevälle – ei tämä mikään paratiisi ole. (Metsäpoluilla kulkiessa mukaan voi tarttua myös punkkeja.)

Aamulla kirjoittavilla ihmisillä on usein tapana kirjoittaa vapaasti, herätellä mieltä, tai kaivella alitajunnasta asioita tietoisen mielen vielä torkkuessa. Itse kirjoitan vapaiden tekstien lisäksi tänä kesänä myös intuitiivisia kirjoitusharjoituksia joita saan sähköpostiini joka toinen aamu.

Aamurutiinien jälkeen voi vetäytyä kirjoittamaan, kuka minnekin, mikä parhaimmalta tuntuu. Kirjoittamisen vaatimat tykötarpeet vaihtelevat.

 

 
Mitä tuli kirjoitettua?

Tämän aamun – joka alkoi aamu-uinnilla ja aamiaisella, joiden jälkeen ryhdyin kirjoittamaan terassilla, kahvimukin kera – intuitiivisen kirjoittamisen harjoitus liittyi sopivasti ruumiillisuuteen, kehon hyvinvointiin ja niihin asioihin, joita kehoni minulta pyytää, kehon välittämiin viesteihin.

Sitten ryhdyin varsinaiseen työhön. Lähitulevaisuudessa edessäni on kaksi alustusta kansainvälisessä konferenssissa, siksi niihin valmistautuminen on ollut täällä päällimmäisenä mielessä. Siihen liittyy sekä lukemista että kirjoittamista. Lisäksi sain ideoita loppusyksyllä edessä olevaan luentosarjaan.

Kirjoittaminen ja lukeminen ruokkivat toisiaan ja luetut tekstit viittaavat toisiin teksteihin ja tarjoavat lisää luettavaa, mutta ne antavat myös ideoita kirjoittamiseen. Siksi lähdin kirjoittamaan tätä blogitekstiä. Välillä vastailin työsähköposteihin ja mietin opetusta. Välillä kirjoitin vapaasti, mitä mieleen juolahtaa. Sain aikaan tekstiä sekä muistikirjaan, tabletille että tietokoneelle.

Rytmiä elämään

Retriitin luonteeseen kuuluu, että omien erillisten kirjoitusrupeamien välissä ja jälkeen syödään aamiaista, juodaan teetä ja tehdään yhdessä ruokaa. Alkeellisissa mökkiolosuhteissa myös tiskataan käsin ja lämmitetään takkaa tai saunaa puilla.

Työnteon ja nukkumisen rytmit ovat jokaiselle omanlaisiaan. Yksi kirjoittaa aamuvarhaisella. Toinen lukee yömyöhään. Luonnon rytmit hidastavat, rauhoittavat ja rentouttavat mielen ja ruumiin, jolloin on vastaanottavainen lukemalleen tekstille ja jossa on vapaata kirjoittaa.

Auringon lämmössä on nautinnollista lukea tai kirjoittaa. Meressä pulahdus kesken päivää saa taas aistit hereille. Voisikohan tällaisella tavalla tuottaa jotain yhdessäkirjoitettua, tutkimussuunnitelmaa, kirjaideaa, kurssin rakennetta tai artikkelia? Samalla kun nautin tämän retriitin jatkumisesta odotan jo innolla seuraavan, pimenevään syksyyn sijoittuvan retriitin suunnittelua.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.