Luettua: Filosofiasta konkretiaan – Torsti Lehtisen Sanojen avaruus

Torsti Lehtinen 2015 (2000). Sanojen avaruus. Opas luovaan kirjoittamiseen. Arktinen Banaani.

Kirjamessuviikonlopun aikana hankin toisenkin luovan kirjoittamisen oppaan. Torsti Lehtisen Sanojen avaruus poikkeaa monin tavoin edellä lukemastani Mindfulness ja kirjoittamisen taito -teoksesta. 

  
Lehtinen nojautuu länsimaiseen filosofiaan, erityisesti kreikkalaisiin filosofeihin ja antiikin mytologiaan, mutta myös tuoreemmat kirjailijat ja filosofit käyvät kyseeseen. Hän siirtyy sujuvasti Platonin Pidoista Camus’n kautta C .G. Jungiin ja sieltä Mooseksen kirjaan. 

Lukujen lopussa Lehtinen antaa lukijalle erilaisia kirjoitusharjoituksia. Harjoitukset ovat nekin melko filosofisia. Ne ovat myös melko vaativia. Ne edellyttävät pohdintaa ja paneutumista, eivätkä houkuttele siinä samassa tarttumaan kylään ja ryhtymään toimeen. Mutta kirjoituskurssia silmälläpitäen tällaiset laajemmat harjoitukset ovat varmasti paikallaan, jolloin harjoitustehtävät voi kirjoittaa kurssitapaamisten ulkopuolella. 

Harjoitukset pohjaavat Lahtisen kertomien myytteihin ja tarinoihin tai esittelemiin filosofeihin. Ne voivat olla novelleja, esseitä, runoja, aforismeja, satuja, näytelmän kohtauksia tai vain kuvauksia tai vastauksia Lehtisen kysymyksiin. Luovan kirjoittamisen monet lajityypit käydään näiden harjoitusten avulla lävitse. 

Kirjaa lukiessani tajuan jälleen kerran, että olen nimenomaan tietokirjoittaja. Niin harva harjoitustehtävä herättää kiinnostukseni. Teos sopii varmaan parhaiten filosofisesti suuntautuneille kaunotaiteisiin keskittyville kirjoittajille.

Teoksessa on joitakuita aavistuksen konkreettisempia kohtia, joissa Lehtinen kirjoittaa vaikkapa teemasta, aiheesta ja juonesta, symbolien käytöstä, kirjailijan itsetuntemuksesta. Tässä kohden ei etsitä omaa kirjailijan ääntä, vaan pohditaan suuria eksistentiaalisia kysymyksiä, kuten käsitystä hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä, vapaudesta ja vastuusta.

Jotkut neuvot koin muita tärkeimmiksi myös luovalle tietokirjoittajalle: ”Kerronnan ja varsinkin kuvauksen täytyy välittää lukijalle havaittua todellisuutta, ei tulkittuna. Ei ole huonoa säätä eikä kaunista naista. Voi kyllä sataa kaatamalla tai punaiset huulet hehkuvat hurmaavasti.” 

Ja jo aiemminkin oppimani asia:”Maailmassa ei ole lintuja. Varpusia on, variksia on; töyhtöhyyppiä ja albatrosseja on, mutta lintuja ei ole.” Tosin olen itse niin huono tunnistamaan eri lintulajeja, että minun maailmassani on lintuja: pieniä lintuja, vähän suurempia lintuja, ruskehtavia lintuja ja vähän varpusen näköisiä lintuja. Itse nautinkin eniten juuri tuosta kieleen keskittyvästä osiosta, vaikka siinäkin Wittgenstein vilahteli tuon tuosta.

  
Minusta oli vapauttavaa lukea, miten Lehtinen varoittaa rakentamasta turhia aasinsiltoja sellaisiin kohtiin, jotka voi kuitata hiljaisuudella. Kirjoittajana voin joissain kohdin ja joistakin asioista myös vaieta, jättää tapahtunut lukijan pääteltäväksi tai arvattavaksi. Voin rakentaa kuvia tapahtumista ja tilanteista ja jättää lukijan rakennettavaksi kuvien keskinäiset suhteet, tähtien väliset viivat, kuten Merete Mazzarella sanoisi.

Sanojen avaruus konkretisoituu loppua kohden, jossa tarkastelun kohteeksi nousevat muun muassa dialogi, essee, novelli ja tajunnanvirtatekniikka. 

Kaikkein konkreettisimmillaan Lehtinen on teoksen lopussa kirjoittaessaan kirjoittamisen opettamisen mahdollisuuksista sekä tarjoamalla tarkistuslistan, joka kirjoittajan olisi hyvä käydä lävitse ennen kuin lähettää tekstiään muiden luettavaksi. 

Erityisen epäilevästi tulisi suhtautua verbeihin olla, tulla, tehdä ja suorittaa. Muoti-ilmaisuja ja fraaseja tulisi välttää, sijoittaa tärkeimmät asiat päälauseisiin ja tarkistaa persoona-ja aikamuotojen käyttö. 

Minulla tulee olemaan paljon tarkistettavaa, ennen kuin uskallan päästää tekeillä olevan käsikirjoituksen eteenpäin.

—-

Torsti Lehtinen piti avausluennon Turun yliopistossa viime syksynä järjestetyllä luovan tietokirjoittamiseen kurssilla, jonka otsikko oli Kirjoittajan avaruus. Nyt tuosta luentosarjasta ollaan rakentamassa luovaan tietokirjoittamiseen keskittyvää artikkelikokoelmaa. Minulla on ilo olla toisena toimittajana tuossa, toivottavasti vuoden päästä julkaistavassa teoksessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.