Kersti Bergrothin kanssa Mikaelinkirkossa

Neljäkymmentä viisi vuotta sitten, kesällä 1970 nuori suomalaismies opiskelee Italiassa laulua suurten mestarien johdolla. Hän astuu ystäviensä kanssa Rooman keskustassa, Via del Corson varrella sijaitsevaan kahvilaan, jonka pöydässä istuu jo iäkäs nainen heitä odottamassa. Nainen on valinnut istumapaikakseen ikkunasyvennyksen, joka on hieman muuta kahvilasalia korkeammalla.

Nuori mies näkee tyylikkään, suuren, leveälierisen mustan hatun, sen alla dramaattiset, vähän synkeät kasvonpiirteet ja mustaan, pitkään ja kapeaan hameeseen sekä viittaan verhoutuneen vartalon. Pienikokoinen nainen tuntuu olemuksellaan hallitsevan koko kahvilaa.

Naisen korkea ikä ei merkitse mitään, vaan hänen ylevä ja arvokas olemuksensa, hänen käheä äänensä ja kiihkeä, herkästi innostuva puheensa. Hän ryhtyy heti terävästi haastattelemaan nuorta miestä, selvittämään kuka ja mikä tämä on.

Naisella on taito kuunnella ja taito ottaa selvää tapaamiensa ihmisten syvimmistä ajatuksista. Hänellä on pelottava kyky nähdä ihmisen lävitse. Nuori mies ja tämän puoliso kokevat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään päässeensä kosketukseen henkisesti suuren ihmisen kanssa.

Keskustelu jatkuu hotelli Plazan seurusteluhuoneessa, jossa pariskunta saa naiselta viisaita elämänohjeita ja kuin oven raosta avautuvan henkiseen elämään. Kokemus on syvä, ja pariskunta poistuu hotellista kuin herätyksen saaneina.

Seuraa uusia tapaamisia. Syntyy ystävyys.

Vain muutamaa vuotta myöhemmin tapaamiset saavat uuden luonteen ja siirtyvät Suomeen, sairaalavuoteen ääreen. Poissa ovat näyttävät hatut, dramaattiset asuvalinnat ja säkenöivästi läikehtivä keskustelu.

Pariskunta kohtaakin sairaalavuoteessaan pienenä ja kuihtuneena lepäävän naisen, jonka on halvaukseltaan vaikea muodostaa puhetta. Mutta nainen on ulkonaisista muutoksista huolimatta se entinen ystävä: henkisesti vahva, terävästi ajatteleva ja muistiltaan tarkka.

Hän on edelleen kiinnostunut siitä, mitä hänen ystävilleen ja näiden läheisille kuuluu. Pariskunnan poistuessa hän vilkuttaa heille terveellä kädellään hyvästit, kasvot loistaen ystävyyden tuomasta ilosta.

Viimeinen tapaaminen ajoittuu joulun 1974 alle, juuri näihin joulunviettoa edeltäviin kiireisiin päiviin. Silloin suuri laulaja ja suuri kirjailija tapaavat viimeisen kerran. Vanha nainen on väsynyt ja miltei kykenemätön liikkumaan, mutta edelleen kiinnostunut vieraansa elämästä ja työstä.

Jorma Hynninen lauloi tuolla kerralla Kersti Bergrothin sairasvuoteen, kuolinvuoteen äärellä ja kirjoitti tapaamisestaan päiväkirjaansa: ”Kerstin oli vaikea puhua, mutta edelleen, vaikka hän on jo vuoden maannut liikuntakyvyttömänä, hän jaksoi sanoa paljon elämän viisauksia minulle nuorelle kokemattomalle. Ja edelleenkin, vaikka hän olikin selvästi jo valmistautunut vain kuolemista varten, hänen huumorinsa kukki kaiken tuon ruumiillisen heikkouden keskellä.”

 

Turun Mikaelinkirkon holvikaaria

Kun neljäkymmentäyksi vuotta myöhemmin, joulun alla 2015 istun Turun Mikaelinkirkon parvella kuuntelemassa Jorma Hynnisen esiintymistä joulukonsertissa, kuljetan mukanani tuota tapaamista sairasvuoteen äärellä, tuota hetkeä, jolloin Hynnisen mahtava ääni kaikui pienessä sairaalan huoneessa, huoneessa, jossa oli läsnä kaksi suurta henkeä.

Nyt Jorma Hynninen, ikääntyneenä mutta edelleen karismaattisena, seisoo Mikaelinkirkon urkuparvella suorana ja yksin, laulaen yhdessä koko kirkkoon kokoontuneen kuulijakunnan kanssa usein hautajaisissakin veisattavaa joululaulua Maa on niin kaunis. Esittikö hän tämän saman kappaleen myös ystävänsä Kersti Bergrothin hautajaisissa?

Kuuntelen ja katselen Hynnisen tulkintaa, hänen vahvaa eläytymistään ja ravisuttavaa ääntään, ja eläydyn itsekin, kuvittelen Kersti Bergrothin viereeni ja kuuntelemme yhdessä, vaikutumme yhdessä ja nautimme kuulemastamme.

Jorma Hynninen esiintyy Turun Mikaelinkirkossa 14.12.2015

Lähteet:

Pekka Hako 1999. Jorma Hynninen omalla maalla, Otava.

Teija Hiltusen messenger-viestit tapaamisesta Jorma Hynnisen kanssa.

Kiitokset Jari Hiltuselle, joka oikeasti istui vieressäni kuuntelemassa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.