Elämäkertahaasteen koontia

Elämäkertahaaste 2015 oli vapaamuotoinen itsensä haastamisen muoto, jossa luettiin vuoden aikana erilaisia elämäkertoja. Itse en tainnut niinkään seurata erillisiä kategorioita ja minihaasteita, joita vuoden mittaan annettiin, vaan luin sellaisia elämäkertoja kuin halusin tai joita tuli vastaan.

Tämän vuoden aikana lukemani sadan kirjan joukossa oli 11 elämäkertaa tai muistelmaa. Niitä oli melko vähän, ottaen huomioon, että saman vuoden aikana kirjoitin itse elämäkertaa. Toki kirjoittamani elämäkerran kohdehenkilön, Kersti Bergrothin, lukuisat teokset muodostavat leijonanosan tämän vuoden kirjoistani.

Alkuvuodesta osallistuin työväenopiston elämäkertalukupiiriin, jossa luin sellaisia elämäkertoja, joita en muuten varmaankaan olisi tullut lukeneeksi: Anita Konkan Unennäkijän muistelmat, Mathias Rosenlundin Vaskivuorentie 20, Leena Kirstinän Kirsi Kunnas – Sateessa ja tuiskussa sekä Anna Kortelaisen Kivipiirtäjä – taiteilija Antti Niemisen elämä. Kesken jäi Panu Rajalan elämäkerta Olavi Paavolaisesta – sen luen loppuun ensi vuonna. Oli palkitsevaa keskustella elämäkerroista toisten, itselleni entuudestaan vieraiden ihmisten kanssa. Lukukokemus sai uutta valoa erilaisista näkemyksistä. 
Näistä suurimman vaikutuksen teki Unennäkijän muistelmat, jollakin lailla enteellisesti, sillä vuoden mittaan olen paljon pohtinut unien merkitystä erilaisissa teksteissä, unien tulkintaa, uniennäkemistä tietämisen ja tiedonhankinnan tapana sekä unen ja valveen välistä rajaa, joka toimii porttina tuonpuoleiseen. Rosenlundin teoksesta kirjoitin, ehkä vähän ärsyyntyneenäkin oman blogitekstin.

Kopparbergsvägen 20
Ystävä suosituksesta luin viisaan Helena Anhavan muistelmat Toimita talosi, jossa niissäkin unilla ja ennalta tietämisellä oli tärkeä sijansa. Olen rakastanut Anhavan kauniita runoja, ja oli kiehtovaa ja opettavaista lukea hänen elämästään.

Omaan kirjoitusprojektiini liittyen luin kiinnostuneena Meri-Helga Manteren kaksoiselämäkerran Vapauden taju – kertomus Maija Juvaksesta ja Astrid Reposesta. He olivat paitsi kansanperinteen ja suomenkielen tutkijoita myös antroposofeja. Erityisen kirjasta tekee lisäksi se, että teoksen kohdehenkilöinä ovat kirjoittajan äiti ja täti. Astrid Reponen surmasi itsensä tyttären ollessa vain yksivuotias, minkä jälkeen hän oli tätinsä Maija Juvaksen kasvatettavana. Teos kirjoittaa suomalaista kulttuurihistoriaa mutta myös antroposofian ja Steiner-koulujen historiaa.

Luin vuoden aikana myös kolme Gary Lachmanin kirjoittamaa elämäkertaa: Rudolf Steinerista, Emanuel Swedenborgista sekä suomennettuna Alisteir Crowleysta. Viimemainitusta kirjoitin oman blogitekstin. Toki arvostin enemmän Swedenborgista ja Steinerista kirjoitettuja teoksia, joissa Lachman tarjosi tiiviin ja selvän kuvan kohdehenkilöiden melko monimutkaisista maailmankatsomuksista. Hän on hyvin perehtynyt länsimaisen esoterian historiaan ja hänellä on persoonallinen näkemys kohdehenkilöistään.

  
Luin myös Helena Ruuskan kirjoittaman elämäkerran Eeva Joenpellosta. Melko ristiriitaisin tuntein, sillä muutama vuosi sitten kirjoitin itsekin Joenpellosta elämäkerran. 

Vuoden päätteeksi sain loppuun oikean helmen: Patti Smithin muistelmateoksen M Train. Se herätti niin paljon ajatuksia ja tunteita, että kirjoitan siitä erikseen, jahka saan ajatukseni muotoiltua.

  

Joitain elämäkertoja jäi kesken. Edellä mainittu Paavolais-elämäkerta sekä Richard Dawkinsin muistelmien ensimmäinen osa An Appetite for Wonder, jonka aion lukea loppuun ensi vuonna, kuten myös jatko-osan, joka sekin lienee jo ilmestynyt. 

Vuosi oli elämäkerrallisesti kiintoisa, oli edesmenneitä ja eläviä, henkilöiden aikajänne jatkui 1600-luvulta nykypäivään, kirjailijat olivat pääosassa, mutta mukana oli myös tutkijoita, taiteilijoita ja muusikoita. Kaikkia kohdehenkilöitä ei voi asettaa vain yhden nimilapun alle. Suurin osa elämäkertojen kohteista oli suomalaisia, mutta mahtuu joukkoon yksi ruotsalainen, yksi itävaltalainen, yksi britti ja yksi yhdysvaltalainen.


2 thoughts on “Elämäkertahaasteen koontia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.