Uuden etsijöiden konferenssisessio

Uuden etsijät -blogiin kirjoittamani teksti

Uuden Etsijät

Uuden etsijät -hanke esittäytyi hienolla ja onnistuneella tavalla järjestäessään Maarit Leskelä-Kärjen organisoimana ja puheenjohtamana kahden session pituisen kokonaisuuden 1800-luvun tutkijaverkoston vuosikonferenssissa Helsingissä 29.1.2016.

Antti Harmainen kertoi Krimin sodan veteraanista, tunnetun kauppiassuvun jäsenestä Carl Robert Sederholmista (1818-1903), joka sotilasuransa jälkeen ryhtyi kirjoittamaan uusista uskonnollisista virtauksista.

Sederholm kirjoitti noin 20 teosta, jotka käsittelivät kristinuskoa, spiritualismia, teosofiaa ja yleistä uskontojen tutkimusta. Hänellä ei ollut kadettikoulua tieteellisempää koulutusta, mutta hänen kirjoituksensa kertovat laajasta perehtyneisyydestä alan kansainväliseen kirjallisuuteen. Keskeisempänä vaikuttajana uskontotieteen isäksikin kutsuttu Max Müller.

Harmainen osoitti aiempien tulkintakehysten – jotka asettivat Sederholmin joko osaksi kirkkokriittistä rintamaa tai uusien virtausten mukaan kääntyväksi tuuliviiriksi – paikkansapitämättömyyden. Sederholm vietti käytännössä koko aikuiselämänsä Suomen suurruhtinaskunnan ulkopuolella, joten hän ei osallistunut suomalaisiin kansallisiin tai kirkollisiin keskusteluihin.

Sederholm myös uskonnollisuutta ja henkisyyttä käsittelevissä teoksissaan oli hyvin johdonmukainen ja jo ensimmäisessä teoksessaan asetti ne kehykset, joiden sisällä myöhemmätkin työt liikkuivat. Hän oli ensimmäisiä, jotka esittelivät buddhalaisuutta suomalaiselle lukijakunnalle.


Kiinnostus spiritualismiin ja…

View original post 294 more words


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s