Monta kirjaa tulossa

Olen tässä blogissa käsitellyt useaan otteeseen tekeillä olevaa Kersti Bergrothin elämäkertaa, sen vaiheita, tekemisen iloja ja suruja sekä aineistosta nousseita oivalluksia ja löytöjä. Käsikirjoitus on jo pitkään ollut ”viimeistelyvaiheessa”, mutta yritän nyt kesän aikana rohkaista itseäni irrottamaan otteeni tekstistä ja lähettämään se arvioitavaksi kustantajille. Sen jälkeen voisin mahdollisesti saamani palautteen perusteella viimeistellä tekstin oikeasti ja aidosti valmiiksi kirjaksi.

Joitain aineistoja on vielä käymättä lävitse, mutta osasta saatan kirjoittaa erillisiä artikkeleita. Joitain haastatteluja on tekemättä. Jokin aineisto saattaa jäädä löytymättä. Täydellistä teosta ei tästäkään ole tulossa. Tämä tekeillä oleva teos on Bergrothin elämäkerroista ensimmäinen, ei viimeinen. Koko totuus ei koskaan mahdu yksiin kansiin.

Bergroth-kirja on kuitenkin ollut vain yksi monista projekteista. Itselleni toki tärkein ja läheisin. Mutta samanaikaisesti olen tehnyt paljon muutakin – työtäni tietysti, mutta myös kirjoittanut lyhyempiä ja pidempiä tekstejä eri tarkoituksiin. Olen myös suunnitellut, toteuttanut ja aloittanut uusia kirjaprojekteja.

Muistikirjoissa teen suunnitelmia, kirjaan ylös ideoita, teen muistiinpanoja , kirjoitan kenttäpäiväkirjaa eri kirjaprojekteihini

Koska olen niin innoissani luovasta tietokirjoittamisesta, on ollut ilo toimittaa aiheeseen liittyvää artikkelikokoelmaa. Yhdessä Emilia Karjulan kanssa toimittajamme teos, Kuvittelua ja kurinalaisuutta, on edennyt hyvin jouhevasti. Kun kaikki tekijät ovat aiheestaan innostuneita kirjoittamisen ammattilaisia, deadlinet ovat pitäneet, korjaukset on tehty ajallaan ja käsikirjoitus on jo toimitettu kustantajan arvioitavaksi. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, kirja on ulkona vuodenvaihteen tietämissä.

Olen toimittajana parissa muussakin artikkelikokoelmassa, jotka tosin ovat vasta suunnitteluvaiheessa. Ensi vuonna tähän aikaan ollaan toivottavasti jo siinä vaiheessa, että niidenkin käsikirjoitukset ovat melko valmiissa kuosissa. Nämä tekeillä olevat kirjat liittyvät omiin tutkimusintresseihini, uskontotieteen ja esoterian kentille.

Pari suunniteltua ja jo aloitettua kirjaprojektia liittyvät ei-akateemiseen elämääni. Ne tulevat olemaan narratiivista tietokirjoja, joiden olemassaolo ja sisältö mahtuvat vielä tässä vaiheessa kumpikin omaan muistikirjaansa. Ne etenevät enemmän tai vähemmän systemaattisesti, kun on aikaa ja innostusta.

Nuoruuteni tyttöbändiä, porilaista Lasten ristiretkeä käsittelevä kirja on hauska yhteisprojekti rakkaan ystävän, bändin rumpalin ja sanoittajan kanssa. Olemme yrittäneet, mutta ainakin toistaiseksi melko huonolla menestyksellä, joukkoistaa muistamista perustamalla Facebook-sivun 1980-luvun tutuille. Sivusto on toiminut paikkana koota kuvia bändistä, sen biiseistä sekä sitä käsitelleistä lehtijutuista sekä muistoista ja anekdooteista. Toivottavasti ryhmäläiset innostuvat vielä jakamaan sivustolla omia muistojaan, kuviaan ja mielikuviaan.

img_9948-1
Sivustolle on skannattu kuvia, lehtijuttuja ja biisejä. Jos sinulla on muistoja tai kuvia Lasten ristiretkestä, liity ryhmään ja jaa ne kanssamme.

Pääosin tyttöbändi-kirja on edennyt omien muistojen ylöskirjaamisena sekä mukavina kirjoitus- ja muistelutreffeinä kahviloissa. Taustamateriaalin hankkimiseen ja läpikäymiseen pitäisi varata oma aikansa. Joka tapauksessa projekti on hauska ja lähti liikkeelle blogikirjoituksestani, joka puolestaan sai inspiraationsa vastauksestani muistitietokeruuseen.

Toista, vähän raskaampaa aihetta, olen myös käsitellyt blogissani. Sen muoto on vasta hahmottumassa, enkä ole varma, minkälainen kirja siitä lopulta tulee vai onko aihe lopultakin liian henkilökohtainen. Kaikki suunnitellut kirjaprojektit eivät koskaan toteudu tai ne toteutuvat sellaisessa muodossa, jota ei vielä liikkeelle lähtiessä arvannut.

Kumpikin näistä suunnittelemistani kirjoista on saanut syntynsä pohdinnoistani liittyen narratiiviseen tietokirjoittamiseen, niin käsitteenä kuin lajityyppinä. Alkuidea taisi lähteä liikkeelle opiskelijoille teettämistäni, yleistajuiseen kirjoittamiseen liittyvistä kirjoitusharjoituksista. Pyysin heitä listaamaan, minkä alojen asiantuntijoita he ovat tai mistä aiheesta heillä on paljon tietoa. Asiantuntijuus voi syntyä esimerkiksi asumalla tai elämällä jossakin paikassa tai tilanteessa tai vaikkapa harrastuksen tai intohimoisen suhtautumisen myötä johonkin asiaan, ihmiseen, ideaan, aikaan. Asiantuntijuus on voinut syntyä tietoisesti haluten ja toimien tai johonkin tilanteeseen (esim. oma tai läheisen sairaus) tahtomattaan ajautuen.

Asiantuntijuutta voi kehittää edelleen. Sen pohjalta voi puhua erilaisissa tilaisuuksissa tai tilanteissa, tai kirjoittaa erilaisia tekstejä erilaisiin ympäristöihin, alustoihin tai muotoihin. Tärkeää on tunnistaa ne alat ja alueet, josta tietää enemmän kuin moni muu tai josta on jotain sanottavaa. Usein löytyy myös aiheesta kiinnostuneita kuuntelijoita tai lukijoita. Palkkion maksajan, julkaisijan ja kustantajan löytyminen onkin sitten eri juttu.

Kaikkea omaa kirjoittamistani yhdistää se – usein ylimitoitettu – toive, että kesällä projektit valmistuvat tai ainakin edistyvät huomattavissa määrin.


One thought on “Monta kirjaa tulossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.