Kurssista kirjaksi – erään julkaisun matka

Tänään julkaistaan Emilia Karjulan kanssa yhdessä toimittamani artikkelikokoelma Kurinalaisuutta ja kuvittelua. Näkökulmia luovaan tietokirjoittamiseen. Kirja on turkulaisen Tarkkeen kustantama.

fullsizeoutput_1e77

Kirjojen kirjoittaminen ja toimittaminen on aina pitkä ja monipolvinen prosessi, niin tämänkin teoksen kohdalla.

Omasta näkökulmastani kirjan siemenet kylvettiin jo talvikaudella 2013–2014 Turussa Kirjan talolla järjestetyllä Tarinaa ja persoonaa tietokirjoittamiseen -kursilla, jonka vetäjänä toimi dosentti, kirjallisuudentutkija ja sanataideohjaaja Päivi Kosonen. Kurssille valittiin kahdeksan kirjoittajaa, joista suurin osa on saanut oman tietokirjansa jo julkaistua. Minun tietokirjani ilmestyy huomenna, mutta se on ainakin osittain eri juttu.

Tapasmme kirjahautomoksi nimeämällämme kurssilla muistaakseni kuusi kertaa. Tapaaminen kesti koko lauantaipäivän ja kurssilla oli joka kerralla vieraana tietokirjailija, joka kertoi omasta urastaan ja kommentoi osallistujien tekstejä. Lisäksi saimme palautetta kurssin vetäjältä, ja kommentoimme myös toistemme tekstejä.

Kurssin suolana olivat monenlaiset, työtä eteenpäin vievät kirjoitusharjoitukset, joiden ääreen olen useaan kertaan palannut ja joita olen käyttänyt omille opiskelijoilleni ja ohjattavilleni.

Konsepti oli minusta niin toimiva, että halusin viedä sitä eteenpäin.

Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine järjestikin seuraavana vuonna Kirjoittajan avaruus -nimisen kurssin, jolla oli useita, eri kulmista tietokirjoittamista valottavia puhujia. Lisäksi järjestettiin työpajoja – sekä opiskelijoille että henkilökunnalle –, joissa luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja sekä yksi luennoitsijoista kommentoi osallistujien tekstiharjoituksia. Siitäkin kurssista kuultiin paljon kiitosta.

Niin syntyi idea koota kurssin anti kirjaksi. Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kannatusyhdistys haki ja sai apurahan kurssin muokkaamiseen kirjalliseen muotoon. Emilia Karjula oli toimittanut jo yhden, fiktiiviseen kirjoittamiseen keskittyvän artikkelikokoelman Kirjoittamisen taide ja taito (2014, Atena), ja lupauduin hänen avukseen toimittamaan tätä uutta, luovaan tietokirjoittamiseen keskittyvää teosta.

Pyysimme mukaan osaa kurssilla luentoja pitäneistä kirjoittajista ja tutkijoista, sekä rekrytoimme uusia, tietokirjoittamista eri kulmista katsovia ja toteuttavia henkilöitä. Saimmekin kokoon kiinnostavan ja monipuolisen kirjoittajajoukon. Ja mikä ihmeellisintä, miltei kaikki kirjoittajat palauttivat artikkelinsa ajoissa.

Emilia ja minä kommentoimme tekstit ja saimme ne korjattuina takaisin. Samanaikaisesti rakensimme yhdessä kokoelmaan Johdanto-lukua, jossa pohdimme luovan tietokirjoittamisen käsitettä ja mahdollisuuksia, tasapainottelua kurinalaisuuden ja kuvittelun välissä.

Luovan kirjoittamisen perinteitä noudattaen, kaikkiin artikkeleihin sisällytettiin kirjoitusharjoituksia. Ja luovan kirjoittamisen eetoksen mukaisesti, artikkelit tarkastelevat kirjoittamista hyvin monenlaisista suunnista ja hyvin monenlaisin lähestymis- ja kirjoitustavoin.

fullsizeoutput_1db8

Tähän asti kaikki oli sujunut enemmän kuin hyvin. Mutta kun ryhdyimme etsimään kustantajaa teoksellemme, artikkelien keskinäinen moninaisuus osoittautui hankalasti ylitettäväksi kynnykseksi. Osa artikkeleista oli tieteellistä tekstiä viitteineen, kun taas osa artikkeleista oli melko vapaamuotoista tietokirjoittajan uran, ideoiden hankinnan ja tietokirjan rakenteen ja sisällön omakohtaista pohdintaa. Kokoelma oli siis ”liian” tieteellinen yleiskustantamoihin ja ”liian” yleistajuinen tiedekustantamoille – sitä ei voinut alistaa vertaisarvioinnin kohteeksi.

Onneksi Turusta löytyi ennakkoluuloton pienkustantamo Tarke, joka otti kirjan kustannusohjelmaansa. Editointi-, taitto- ja oikolukuvaiheiden jälkeen ollaan nyt siinä vaiheessa, että tänään juhlimme kirjan ilmestymistä.

Jännitystä riitti viime tunteihin asti, sillä Saksassa painettu teos saapui Turkuun vasta muutama tunti ennen tilaisuuden alkua. Loppu hyvin, kaikki hyvin, voisi tässä kohtaa todeta. Toivottavasti kirjasta tulee olemaan iloa kirjoittajille!

IMG_5414

Jos et pääse julkaisutilaisuuteen, tilaa omasi verkkokaupasta.


5 thoughts on “Kurssista kirjaksi – erään julkaisun matka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.