Helmet-lukuhaaste 2017

#lukuhaaste2017 #helmetlukuhaaste2017

Koska luin vuonna 2017 yli sata kirjaa, oli niistä melko helppo koostaa Helmet-lukuhaasteen vaatimat 50 kirjaa. Moni lukemani kirja sopi useampaankin kategoriaan. Kaikista kirjoista olen kirjoittanut vähän pidemmälti Goodreads-tililleni. Goodreadsin mukaan luin tänä vuonna 37,677 sivua ja 102 kirjaa. Mutta tässä siis Helmet-kirjastojen perinteisen lukuhaasteen purkua:

  1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma oli nimeltään kaunis, muttei sitten kuitenkaan sisällöllisesti noussut Pulkkisen parhaimpien joukkoon.

2. Kirjablogissa kehuttu kirja

Minna Rytisalon: Lempi oli monen bloggarin mielestä erinomainen, ja erinomaisena pidin sitä itsekin. Minulla oli keväällä pari kuukautta käytössä BookBeat, jonka valikoimista kuuntelin tämän kirjan. Lukemalla kokemus olisi voinut olla erilainen.

3. Suomalainen klassikkokirja

Eeva Tenhusen: Kuolema sukupuussa -teoksen hain kirjahyllystäni luettavakseni kunnioittaakseni tänä vuonna menehtyneen, palkitun dekkarikirjaiijan Eeva Tenhusen elämää ja uraa.

img_3605

4. Kirja lisää hyvinvointiasi

Rosa Meriläinen & Saara Särmä: Anna mennä! Opas hauskempaan elämään. Ostin tämän kirjan lahjaksi nuorta aikuisuuttaan elävälle tyttärelleni. Oppiakseni jotain uutta feminismistä ja myös itsestäni, luin sen itsekin. ”Anna mennä” on hyvä ohje kaikille  naisoletetuille.

5. Kirjassa liikutaan luonnossa

Martina Haagin teoksessa Olin niin varma meistä kirjoittaja pestautuu erämaamökin huoltajaksi paetakseen erokriisiä. Erämaan kuvaus oli käsinkoskelteltavaa.

6. Kirjassa on monta kertojaa

Moninäkökulmaisuus tuntuu olevan päivän sana kirjallisuudessa. Itse asiassa olen jo kyllästynyt teoksiin, joiden jokaisen luvun alussa pitää arvuutella, kuka milloinkin on äänessä ja millä aikakaudella eletään. Yksi näistä monista oli Hanna Weseliuksen Alma!, jossa tarkastelun fokuksessa ja nimihenkilönä on juhlitun taiteilijan Gustaf Mahlerin vähintäänkin yhtä lahjakas, mutta unohdettu Alma-puoliso.

7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja

Napolilaiskirjailija Elena Ferranten oikea henkilöllisyys on edelleen pysynyt salassa, eikä sillä ole mitään merkitystä. Hänen kirjasarjaansa, josta on suomennettu kaksi teosta, Loistava ystäväni ja  Uuden nimen tarina, lukee omaelämäkerrallisena kuvauksena toisen maailmansodan jälkeisestä Italiasta ja myös kasvutarinana kirjailijaksi tulemisesta. Kahden tytön ja naisen ystävyys on kuitenkin teosten keskiössä.

8. Suomen historiasta kertova kirja

Enni Mustonen on myös salanimi, joten hänen 1900-luvun alkuun sijoittuva teoksensa Ruokarouvan tytär olisi sopinut myös edelliseen kohtaan. Hänen teoksensa ovat kevyitä lukea, mutta niissä kuvataan historiantutkijan tarkkuudella suomalaista kulttuuri- ja sosiaalihistoriaa viihdyttävällä tavalla. Myös Paula Havasten Tuulen vihat -teos kuvaa Suomen historiaa, kaukaisella 1100-luvulla. Teos on täynnä kansanperinnettä ja -uskomuksia ja kuvausta siitä, miten yliluonnollisen maailman olemassaolo oli itsestään selvä osa ihmisten elämää ennen ns. uskonnon saapumista tänne.

9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja

Eppu Nuotion Nainen parvekkeella kuvaa samannimistä Albert Edelfeltin taulua ja kertoo tarinan taulun synnyn taustalla. Teos on hauskasti rinnakkainen Ruokarouvan tyttären tarinan kanssa, joka myös viistää Albert Edelfeltin elämää. Edelfeltistä kertoo myös Venla Hiidensalon Sinun tähtesi.

10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis

Terhi Törmälehdon Vaikka vuoret järkkyisivät on niin kansikuvansa kuin kielensäkin osalta kaunis teos. Sen keskiössä on kieli, uskonnollinen kieli, jonka yhteisön jäsenet omaksuvat ja kielilläpuhuminen, jonka voi myös oppia, mutta joka tulee lahjana.

22f837b7-0bb0-44bb-bae7-97a2f87f06bb

11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja

Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta on aivokirurgin kuvaus omasta elämästään ja potilaistaan, joista osa pelastui osa ei. Eetokseltaan hyvin samantapainen teos kuin suositut Oliver Sacksin teokset neurologisesti erityislaatuisista potilaista.

12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja

HHhH: Heydrichin salamurhan jäljillä kertoo natsipoliitikosta ja natsien politiikasta, mutta oikeastaan se on kirja kirjoittamisesta. Innostuin teoksesta niin, että kirjoitin siitä erillisen blogitekstin.

img_2240

13. Kirja ”kertoo sinusta”

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa kertoo naisesta, jonka puoliso haluaakin olla nainen. Minä en ole kokenut mitään tämänkaltaista, mutta siitä huolimatta koin, että kirja kertoo myös minusta, kenestä tahansa meistä. Sekin kirvoitti kirjoittamaan tarkemmin.

14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella

Terhi Rannelan Frau-teoksen ostin e-kirjana Elisalta, kuten niin monet lukemani kirjat. Siellä teosta kuvataan muun muassa näin: ”Historiallisiin tapahtumiin perustuva Frau valottaa kiistellyn natsikenraalin persoonaa vaimon näkökulmasta. Se on tarina suuresta rakkaudesta ja valtaan sairastumisesta. Heydrichin salamurhasta seurauksineen tuli lopulta pala järkyttävintä sotahistoriaa. Lina Heydrichilla on myös yllättävä yhteys Suomeen, sillä 1960 luvulla hän avioitui teatterinjohtaja Mauno Mannisen, Anni Swanin pojan, kanssa.” Oikeastaan tuo loppu herätti varsinaisesti kiinnostukseni. Tämäkin kirja oikeastaan kertoo kirjoittamisesta, se tuntuu olevan tämän vuoden teema.

15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen

Victoria Hislopin Paluu-teoksessa tanssitaan flamencoa. Se on taito, jota en ole koskaan edes yrittänyt, mutta tanssia kuvattiin niin mieltäkiinnittävästi, että alkoi vähän itsekin tehdä mieli tanssahdella.

16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja:

Victoria Hislopin Saari on voittanut British Book Awards -palkinnon. Aiemmin mainittu HHhH: Heydrichin salamurhan jäljillä on voittanut lukuisia palkintoja, mm. Ranskan esikoisromaanipalkinnon. Ehkä muitakin palkittuja teoksia näitten joukosta löytyy, mutta palkinto on harvoin minulle ensisijainen syy lukea jokin kirja.

17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista

Bra Uusma: Naparetki. Minun rakkaustarinani ja Terhi Tömälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät ovat kummatkin sellaisia, joiden kansi on pääosin sininen ja valkoinen. Uusman Naparetki oli huikea lukukokemus. Yllättäen sekin kuvaa kirjoittamista, sitä, miten kirjoittaja perehtyy aiheeseensa, etsii ja löytää, kadottaa ja epäonnistuu, mutta lopulta onnistuu selvittämään tai antamaan selityksen arvoitukselle, mihin ja miksi kolme kuumailmapallolla Pohjoisnavalle matkustanutta retkeilijää kuoli. Erityisen ihastunut olin Uusman tapaan käyttää kuvittelua ja eläytymistä yhtenä aineistonhankintakeinonaan.

18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa

Philippa Gregory: Three sisters, three queens on otsikoltaan juuri neljä sanaa pitkä. Gregoryn historialliset romaanit kertovat Englannin kuningattarista keskiajalla ja uuden ajan alussa. Ne ovat hyvin kirjoitettuja, perustuvat pitkälti historiallisiin tosiseikkoihin ja tarjoavat paljon tietoa eurooppalaisesta menneisyydestä ja hovielämästä.

19. Yhdenpäivänromaani

Tämä olikin aika vaikea keksiä. Koska kaikki aiemmat Dan Brownit ovat yhdenpäivänromaaneja, oletan ja muistelisin, että tämänvuotinen, Barceloonaan sijoittuva Alku on sellainen myös. Mieleeni tuli myös Lucinda Rileyn Seitsemän sisarusta -teos, jonka kehyskertomus ymmärtääkseni tapahtuu yhtenä ja samana päivänä.

20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö

Victoria Hislopin Kreikkaan sijoittuva Saari käsittelee lepraa sairastavia ihmisiä ja antaa paljon uutta tietoa niin Kreikan 1900-luvun lähihistoriasta kuin tuosta kammottavasta taudista, jonka luulin senkin kadonneen jo muinaisuudessa.

21. Sankaritarina

Otan vielä esiin upean HHhH: Heydrichin salamurhan jäljillä -teoksen, joka oikeastaan kertoo tsekkoslovakialaisista vastarintataistelijoista ja heitä tukeneista ihmisistä. Samasta tilanteesta, mutta eri näkökulmasta kertoo Terhi Rannilan Frau. Vähän toisenlainen sankaritarina on Uusman Naparetki.

22. Kuvitettu kirja

Bea Uusma: Naparetki: Minun rakkaustarinani lienee ainoa kuvitettu kirja, jonka luin tänä vuonna. Siinä oli Uusman itsensä ottamia kuvia napa-alueelta sekä retkikunnan museoiduista ja arkistoiduista tarvikkeista. Lisäksi kirjassa oli karttoja ja kuvia naparetken ajoista 1800-luvun lopulta sekä retkikunnan löytämisestä 1930. Kuvat tekivät tarinan entistäkin koskettavammaksi.

23. Käännöskirja

Aika moni lukemistani kirjoista oli käännöksiä: Ferranten, Hislopin, Uusman, Rileyn, Brownin ja Marschin teokset nyt ainakin. Aiemmin mainitsemista teoksista vaikkapa Jojo Moyesin Parillisia ja parittomia.

24. Kirjassa selvitetään rikos

Nainen parvekkeella -teoksessa selvitetään taidevarkautta. Varsinaisia dekkareita olivat esimerkiksi Viveca Stenin Sandhamin saareen Tukholman lähelle sijoittuvat teokset Vallan varjoissa ja Ristiaallokossa sekä Mari Jungstedtin Gotlantiin sijoittuva Toiset kasvot. Myös Leena Lehtolaisen Viattomuuden loppu sekä Camilla Läckbergin Noita ovat dekkareita. Kuten tästä näkyy, luen mielelläni pohjoismaisia naiskirjailijoita.

25. Kirja, jossa kukaan ei kuole

Aika monessa teoksessa itse asiassa joku kuolee, vaikka kyseessä ei olisikaan dekkari. Kesällä, rankan työputken päätteeksi halusin lukea jotain todella kevyttä. Siihen kohtaan sopi mainiosti Veera Vaahteran (joka on myös salanimi) viihderomaani Kevyesti kipsissä. 

26. Sukutarina

Victoria Hislopin romaaneissa ylipäätään kerrotaan sukutarina. Saaressa nainen saa kuulla äitinsä ja tämän vanhempien ja isovanhempien traagisen tarinan, myös Paluu- ja Elämänlanka -teoksissa paljastuvat päähenkilön suvun kohtalot. Seitsemän sisarusta -teos – joka on sarjan ensimmäinen – kertoo myös sukutarinaa.

27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja

No, Raisiosta on kirjoitettu hyvin vähän kirjoja. Siksi lavensin tätä Turkuun, jossa kuitenkin olen asunut pitkään ja jossa käyn töissä. Itse asiassa Peter Sandströmin Laudatur sijoittuu myös yliopistomaailmaan, tosin Åbo Akademin ympäristöön. Itse asiassa tämäkin teos taitaa olla yhdenpäivänromaani.

28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan

Elena Ferranten Uuden nimen tarina on jatkoa teokselle Loistava ystäväni. Tällä hetkellä minulla on kesken kolmaskin, mutta aiemmin kirjoitettu Ferranten teos, mutta sen sijoitan sitten ensi vuoden lukuhaasteeseen.

29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia

Cecilia Samartin: Mofongo-teoksessa tehdään todella herkullista ruokaa, joka saa yhteen monenlaiset ihmiset, sukulaiset, ystävät ja viholliset.

30. Kirjan nimessä on tunne

Oli vaikea löytää teosta, jonka nimessä olisi luettavissa tunne. Martina Haagin erotarina Olin niin varma meistä tulee lähinnä tunnetta.

31. Fantasiakirja

Ian McEwanin Pähkinänkuori on kirjoitettu sikiön näkökulmasta, joten se lähentelee fantasiaa. Ehkä vahvemmin fantasiaa olisi Salla Simukan Punainen kuin veri.

32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta

Heidi Köngäs on tehnyt Hertta Kuusisesta sekä romaanin että elokuvan nimeltä Hertta. Akvarelleja Engelin kaupungista on kai inspiroitunut arkkitehtuurista ja runoudesta ja inspiroinut näytelmän (jos en aivan väärin muista).

33. Kirja kertoo Intiasta

Mikael Bergstrand: Delhin kauneimmat kädet oli Elisan ilmaiskirja. Muuten en ehkä olisi sitä lukenutkaan. Kepeää kirjoittamista, teoksesta on tehty myös televisiosarja.

34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt

Aivan vuoden alussa Roomassa lukemani Kuohuva Rooma kertoo 50-60-luvusta ajanlaskun alun jälkeen, Paula Havasten Tuulen vihat kertoo Suomen 1100-luvusta, Akvarelleja Engelin kaupungista taas 1800-luvun Helsingistä, Laila Hirvisaaren Hiljaisuus toisen maailmansodan ajoista, Sarah Larkin Valkoisen pilven maa ja Maorien laulu 1800-luvun Uudesta Seelannista.

35. Kirjan nimessä on erisnimi

Hanna Waseliuksen Alma!, Minna Rytisalon Lempi sekä Heidi Köngäksen Hertta ja Sandra kertovat kaikki naisista.

36. Elämäkerta tai muistelmateos

Kirjoitin itse elämäkerran kirjailija Kersti Bergrothista ja kirjanteon loppuvaiheissa tulin lukeneeksi teoksen useampaan kertaan. Luin uudelleen myös Bergrothin itsensä kirjoittamat muistelmateokset Alkusoitto ja Löytöretki.

etukansi

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta

Tuo samainen Kersti Bergroth kirjoitti elämänsä aikana hyvän matkaa yli 20 teosta. Leena Lehtolainen on myös varmaan ylittänyt 20 teosta. Häneltä luin kaksi kirjaa: Kuusi kohtausta sadusta ja Viattomuuden loppu.

38. Kirjassa mennään naimisiin

Minna Rytisalon Lempi avioituu rakkaansa kanssa, myös Lempin sisar ja palvelustyttö haluaisivat avioliittoon.

39. Ikääntymisestä kertova kirja

Katja Kallio: Yön kantajan päähenkilö ikääntyy Seilin saarella – siinä kirjassa taas on mukana kuvaus kuumailmapallolla matkaavasta miehestä. Kuvaus lienee fiktiota, mutta samoihin aikoihin myöhemmin naparetkellä kadonnut Salomon Andreé laskeutui palloineen eräälle luodolle Korppoossa. Riitta Jalosen: Kirkkaus-romaani kuvaa australialaista kirjailijaa, joka kamppailee mielen sairauden kanssa ja ikääntyy siinä samalla.

40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä

Sarah Lark tulee ymmärtääkseni Uudesta Seelannista, josta hänen teoksensa Valkoisen pilven maa ja Maorien laulu kertovat. Liane Moriaty on puolestaan australialainen ja Australiasta kertovat hänen romaaninsa Hyvä aviomies, Nainen joka unohti sekä Tavalliset pikku pihajuhlat. Olin pitkään ihmeissäni, kun jossain näistä romaaneista pääsiäinen oli sijoitettu syksyyn.

41. Kirjan kannessa on eläin

En meinannut millään löytää kirjojen kansista yhden yhtäkään eläintä. Onneksi Leena Lehtolaisen Viattomuuden lopun kannesta löytyi käärme.

42. Esikoisteos

Hanna Weseliuksen Alma! voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon, joten sen täytyy olla esikoisteos. Myös irlantilaisen Kathleen MacMahonin Näin se päättyy on esikoisteos.

43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään

Koska porilaisen Juha Seppälän Suomen historia  on ollut minulle tärkeä teos, suunnittelin pitkään – tai ehkä myös epäröin pitkään – Petri Tammisen Suomen historian lukemista. No, eivät ne kilpailleet keskenään, vaikka samasta Suomesta kertoivatkin. Tammisen teos on enemmän Suomi100-teos, joka antaa äänen tavallisille suomalaisille ja heidän kokemuksilleen itsenäisen Suomen aikana.

44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta

Kuohuva Rooma -kirjassa käsitellään antiikin Rooman uskontoa, juutalaisuutta ja kristinuskon varhaisvaiheita; Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät kertoo puolestaan helluntailaisuudesta.

45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja

Heidi Köngäksen Hertta kuvaa kommunistien Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon suhdetta, mutta myös ideologian paloa, vankilaelämää ja suurta petosta ja surua.

46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja:

Edellä mainitut Liane Moriarty ja Sarah Lark sopivat myös tähän kategoriaan.

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Kuten edeltä näkyy, hyvin moni lukemistani teoksista osuu useampaan haastekohtaan.

48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän

Paula Havasten Tuulen vihat kertoo ajasta ennen Suomen kristillistämistä, Uusman Naparetki kertoo arktisista alueista ja kuumailmapalloista, Affinity Konarin Elävien kirja taas Josef Mengelestä ja hänen kokeistaan kaksosilla – aihe josta en ehkä olisikaan halunnut tietää näin paljoa.

49. Vuoden 2017 uutuuskirja

Dan Brownin Alku oli kohuttu vuoden 2017 uutuuskirja. Tänä vuonna ilmestyi myös Kate Mortonin Talo järven rannalla.

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Koska en juurikaan käy kirjastossa vaan lainaan e-kirjoja, tämä oli hankala kohta. Niin sitten etsin kirjastojen suositusblogeja ja yhdessä suositeltiin Tom Malmquistin Joka hetki olemme yhä elossa -teosta, joka oli aiheeltaan aivan kauhea, tosipohjainen kertomus siitä kun kirjoittajan lapsi syntyy ja vaimo kuolee.

Mainokset

3 thoughts on “Helmet-lukuhaaste 2017

  1. Tämäpä oli ihana, ja antoi hyviä lukuvinkkejä. Alkoi tehdä itse mieli koota samanlaista listaa, mutta epäilen, olenko lukenut 50 kirjaa menneenä vuonna, ja jos olenkin, niiden laatikoiminen näihin kategorioihin taitaisi olla mahdoton tehtävä. Ehkä kokeilen kuitenkin…

    Tykkää

  2. Kiitos! Aloitin alkuvuonna, päivitin vähän kesällä ja viimeistelin vuoden viimeisinä hetkinä. Kirjanpito lukemistani kirjoista löytyy Goodreadsista. Ehkä kannattaa aloittaa alusta vuoden 2018 haasteella?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.