Residenssikirjoittamisen alku

Saan viettää kuukauden WSOY:n kirjailijaresidenssissä Skotlannin Edinburghissa. Kokemus on ylellinen ja saa minut tuntemaan itseni ”oikeaksi” kirjailijaksi. Luen residenssin vieraskirjasta, miten aiemmat asukkaat ovat täällä viihtyneet. Vessa ei ole näköjään vetänyt kunnolla koskaan. Kesäkuukausien vieraat ovat kävelleet puistoissa ja tehneet patikointiretkiä. Talvikuukausina täällä on ollut melko viileää, niin sisällä kuin ulkona – minun tullessani huoneiston makuuhuoneen patteri on rikki, joten huoneessa on suorastaan kylmä.

Onneksi mukana on villasukkia ja residenssistä löytyy shaaleja joihin kääriytyä. Aiemmat residenssivieraat ovat jättäneet jälkeensä romaaneja ja kirjoitusoppaita, kuivamuonaa, teetä ja mausteita kaappeihin, karttoja ja esitteitä työpöydän laatikoihin ja vieraskirjaan vinkkejä, minne kannattaa mennä ja mitä nähdä.

Ensimmäisen viikon seuranani on ystävä, jonka kanssa vietämmekin turistipäiviä kävellen, kierrellen ja katsellen lähiseutuja ja meille tärkeitä nähtävyyksiä. Syömme afternoon tea -aterian, ystäväni maistaa haggista ja teemme pyhiinvaellusretken Elephant House -kahvilaan, jossa ensimmäinen Harry Potter -kirja on pääosin kirjoitettu, kuninkaalliseen kasvitieteellisen puutarhaan sekä Rosslynin kappeliin. Viikon kruunaa koko päivän kestänyt kiertoajelu Ylämaan huikeisiin maisemiin ja mystiselle Loch Nessin järvelle.

Vasta iltaisin rauhoituimme kirjoittamaan yhteistä muistelu- ja nostalgiakirjaamme nuoruuden tyttöbändiajoista. Tekstiä kertyy mukava määrä ja projekti pääsee hyvään vauhtiin. Tarkoitus on jatkaa kirjoittamista edelleen kotona, jotta pieni kirja eräästä 1980-luvun porilaisesta tyttöbändistä jonain päivänä valmistuu. Kaikki aineisto on mielessämme ja muistissamme. Pääkohdat ovat valmiina ja aimo annos tekstiä jo kirjoitettuna.

Nyt olen ensimmäistä päivää yksin ja haen omia työskentely- ja kirjoittamisrutiinejani. Koska asunnossa on makuuhuone, olohuone ja työhuone, se tarjoaa useita paikkoja ja tiloja lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kokeilen niitä kaikkia.

Aikaisin aamulla ja myöhään illalla luen makuuhuoneessa, peiton alla. Aamiaisen jälkeen istun kirjoittamassa työhuoneen muhkean kirjoituspöydän ääressä. Aamupäivän teekupposen aikana luen ensin yhdellä sitten toisella olohuoneen sohvista.

Sen jälkeen kääriydyn shaaliin ja jatkan lukemista työhuoneen topatussa nojatuolissa. Ajoittain kirjoitan myös olohuoneen pyöreän ruokapöydän ääressä, josta avautuu maisema Edinburghin New Townin kattojen ylle. Kauempana näkyy rakennus, joka torneineen tuo mieleen Tylypahkan.

Nyt kun on aikaa kirjoittamiseen, täydelliset olosuhteet ja rauha, olenkin yhtäkkiä ihmeissäni: mistä aloitan?

Kirjoitettavaa on niin paljon: pari suurempaa kirjaprojektia, kahden artikkelin viimeistely, yhden kirjoittaminen ja aineistoon tutustuminen alusta alkaen sekä muutaman yhdessä kirjoitettavan tekstin ideoiminen ja muiden kirjoittamien tekstien kommentointi ja toimittaminen.

Haluan myös tehdä kirjoitusharjoituksia, haluan kirjoittaa vapaasti muistikirjaan ja kokeilla fiktiivistä kirjoittamista – tämähän on kirjailijaresidenssi, jos täällä ei pysty kirjoittamaan niin ei sitten missään – ja mielessäni on useita bloginaiheita aloitettavaksi ja jo aloitettuja blogitekstejä viimeisteltäväksi.

Mistä aloittaisin? Ehkäpä tästä lämmittelyharjoituksena syntyneestä blogitekstistä.


3 thoughts on “Residenssikirjoittamisen alku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.