Kirjoja joita ajattelen öisin, osa 1

Kun Turun vuoden 2018 kirjamessuihin on aikaa vajaa viikko, on hyvä kohta kirjoittaa kirjoista: niistä joita olen lukenut, niistä joita olen lukemassa ja niistä joiden lukemista odotan. Tämä ensimmäinen päivitys kertoo paljon odottamastani kirjasta, jonka olen ehtinyt jo lukea.

Koska rakastin Mia Kankimäen esikoisteosta, luovana narratiivista tietokirjoittamista upealla tavalla toteuttanutta Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, olen kovasti odottanut hänen seuraavaa teostaan.

img_0336

Hetki sitten ilmestyikin Naiset joita ajattelen öisin -teos, joka kieleltään ja lähestymistavaltaan on hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä. Ja tämä on siis positiivinen asia, kumpaakin kirjaa on ilo lukea. Kumpaakin kirjaa lukiessa ajattelee, että näin haluaisin osata itsekin kirjoittaa.

Kankimäki kirjoittaa itsensä ja kirjoitusprosessinsa iloinen ja suruineen mukaan teokseen kertoessaan ja valistaessaan lukijoitaan ihailemistaan naisista, voimakkaista ja omia intohimojaan seuranneista naisista, joita on hyvä ajatella öisin kun ei saa unta – yönaisista.

Kankimäki kuvaa kymmentä naista, jotka ovat tehneet epätavallisia valintoja omassa ajassaan. He ovat muuttaneet Afrikkaan, lähteneet matkalle maailman ympäri matkatavaroina vain yksi puku ja yksi käsilaukku tai hankkiutuneet hengenvaarallisille kartan valkoisille alueille ensimmäisenä eurooppalaisena ihmisenä.

Vaikka he ovat tehneet naiselle epätyypillisiä valintoja, ovat he useimmiten pitäneet tiukasti kiinni vaikkapa eurooppalaisista pukeutumissäännöistä tai säädyllisyyden vaatimuksista.

Nellie Bly. Journalisti, maailmanmatkaaja, teollisuuspohatta ja keksijä. Matkusti maailman ympäri 72 päivässä mukanaan vain yksi asu ja käsilaukullinen matkatavaroita. Kirjan kuvitusta.

Toinen ryhmä naisia on sellaisia, jotka ovat elättäneet itsensä ja perheensä taiteellaan aikana, jolloin naisella ei periaatteessa olisi ollut siihen mahdollisuutta. Paria lukuunottamatta nämä naiset on pitkälti unohdettu ja kenties vasta viime vuosina nostettu esiin taidegallerioiden kellareista tai pienimmistä ja pimeimmistä uumenista. Työssä on siis selvä feministinen eetos.

Kankimäki myös kysyy, mikä sai nämä naiset tekemään suuria ja epätavallisia päätöksiä, mikä sai heidät jatkamaan matkustamista tai maalaamista vastoinkäymisistä, epäonnistumisista, onnettomuuksista ja sairauksista huolimatta. Ja hän tiivistää heidän elämänsä neuvoiksi itselleen ja muille naisille.

img_1541
Isabella Birdin neuvoja. Hän itse ryhtyi matkustelemaan terveyssyistä ja päätyi kiertämään koko maapallon.

Koska yönaiset ovat useimmiten olleet myös kirjoittavia naisia, Kankimäki on päässyt sisälle heidän elämäntarinaansa ja kokemuksiinsa joko julkaistujen teosten tai kirjeiden avulla. Usein julkaistut teokset kertovat vähän eri tarinaa kuin kirjeet. Kirjeissä voi paljastaa myös sairauksia, heikkouksia ja pelkoja, joita ei välttämättä julkaistuissa teoksissa haluttu paljastaa.

Kankimäki tekee yönaisilleen myös kysymyksiä niistä valkoisiksi jäävistä alueista, joista vaietaan sekä julkisissa että yksityisissä teksteissä: miten naiset huolehtivat hygieniastaan, puhtaanapidostaan ja kuukautisista alkeellisissa olosuhteissa, vähin varustein, usein ainoana naisena suuren miesjoukon keskellä?

Kankimäki matkustaa myös itse. Teoksen aloittaa (ehkä vähän liian) pitkä ja yksityiskohtainen kuvaus hänen matkastaan Afrikkaan Karen Blixenin jalanjäljille. Afrikkalainen todellisuus sekä Blixtenin yksityiskirjeet rakentavat aivan uudenlaisen Karen-kuvan. Elämä Afrikassa ei ollutkaan niin henkeäsalpaavan kaunista (vaikka toki sitäkin), seesteistä ja onnellista kuin mitä teoksista käy ilmi. Suurimman osan ajasta Karen Blixten oli enemmän tai vähemmän sairaana ja vuoteenomana.

Kankimäki kuvaa myös muita matkojaan Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Japanissa. Kirjailijaresidenssikuvaukset herättivät kaipuun lähteä taas jonnekin kirjoittamaan. Ja lyhyt maininta siitä, miten hän oli varannut liput marraskuiseen Firenzeen sai minutkin hetkeksi palavan matkakuumeen valtaan: etsin kalenteristani matkustamiseen sopivia päiviä, etsin lentolippujen hintoja ja reittejä sekä vapaita hotellihuoneita. Kunnes palasin todellisuuteen, en ainakaan tässä marraskuussa voi matkustaa minnekään. Mutta kaipuun toisaallakirjoittamiseen ja kirjoitusmatkaan se taas herätti.

Tammikuussa 2017 olin Roomassa kirjoittamassa. Villa Lanten huoneesta avautui tällainen näkymä.

Lukiessani Mia Kankimäen yönaisista opin valtavasti paitsi käsiteltyjen naisten elämästä ja elinolosuhteista eri vuosisadoilla ja eri kulttuureissa, myös naisen asemasta, matkustamisesta ja taiteentekemisestä menneinä aikoina sekä eksoottisista kulttuureista, kaupungeista ja maista. Muun muassa. Kankimäen teos on nimenomaan tietokirja. Hän on tutustunut suureen määrään alkuperäislähteitä sekä tutkimuskirjallisuutta, siksi luettuun tekstiin suhtautuu luottaen.

Teoksesta tekee viihdyttävän ja nautinnollisen lukea kirjoittajan persoonallinen suhde naisiin, joille hän myös kirjoittaa ja joita puhuttelee. Edellistä teosta hajanaisemman ja hyppelehtivämmän kirjasta tekee se, että käsittelyssä on yhden naisen sijaan kymmenen. Mutta toisaalta saamme tietää näistä kymmenestä naisesta huomattavasti enemmän kuin Asioita-kirjan tarkastelemasta Sei-nimisestä japanilaisnaisesta. Tosin tämä hajanaisuus voidaan tulkita myös rytminvaihtoina. Teos on ehjä kokonaisuus, joka koostuu keskenään erilaisista osista.

Nautin erityisen paljon kirjoittamista eri näkökulmista ja kirjoitusprosessin eri vaiheista tarkastelevista osioista. Huomasin, että yönaiset joutuvat syömään paljon lihaa eri muodoissa sekä hyvin epämääräisiä ruokia – itse en siis senkään vuoksi soveltuisi kovin hyvin yönaiseksi. Mutta sain heiltä paljon hyviä neuvoja.

Nämä taiteilija Sofonisba Anguissolan (n. 1532–1625) neuvot ajattelin ottaa huoneentauluksi:

fullsizeoutput_296d

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mia Kankimäki kertoo kirjastaan Turun Kirjamessuilla 5.10.2018

3 thoughts on “Kirjoja joita ajattelen öisin, osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.