Ehdokkaitani Finlandia-palkintoehdokkaiksi

Monissa kirjablogeissa arvuutellaan näinä päivinä vuoden 2018 Finlandia-palkintoehdokkaita. Voisinhan niin tehdä minäkin, vaikka en ole aivan kaikkea kiinnostavaa ja merkittävää kotimaista kirjallisuutta ehtinytkään lukea.

Mutta mainion Vaski-kirjaston e-kirjapalvelun sekä kaupallisen BookBeatin avulla olen voinut lukea ja kuunnella yllättävän monia tämän vuoden uutuuskirjoista. Toki pari alla olevista teoksista on sellaisia, että hankin ne ihan omakseni. Aivan kuutta ehdokasta en saanut kokoon, sillä monta kirjaa on vielä lukematta ja osa lukemistani uutuuskirjoista osoittautui pettymykseksi, ainakin minulle, joten ne putosivat listaltani pois.

Heikki Kännön Sömnö on turkulaisen taiteilija-kirjailijan toinen romaani. Hänen esikoisteoksensa Mehiläistie nousi esikoiskirjapalkintoehdokkaaksi ja toivon kovasti, että tämä kakkonen nousee Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Kännö kirjoittaa suuren kertomuksen, historiallisen sukuromaanin, Waltarin veroisen vaellustarinan, joissa on brownmaisia salaisuuksia, symboleita ja seikkailuita. Romaani on myös monikerroksinen, joten se avautuu eri tavoin erilaisille lukijoille. Kaikkein rikkain se lienee niille, jotka tuntevat Gurdjieffinsa, Wagnerinsa tai Blavatskynsä ja Dorian Graynsä. Toisaalta romaani saattaa olla liiankin monikerroksinen, ajassa ja paikassa edestakaisin liikkuva, jotta se ylittäisi palkintoehdokaskynnyksen. Mutta ehkä se on vuoden yllättäjä?

IMG_0306

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin on ehkä enemmän tietokirja kuin romaani eli se voisi löytää tiensä myös Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi. Joltain listalta sen kuitenkin ehdottomasti pitäisi löytyä. Olen kirjoittanut teoksesta pidempään toisaalla, joten ei tässä sen enempää. Koukuttava, riemastuttavasti kirjoitettu teos, jonka lukemisesta tulee hyvä ja voimaantunut mieli. Sekä halu tilata matkaliput Firenzeen heti.

img_1518

Minna Rytisalon Rouva C on myös kirja, josta olen kirjoittanut jo aikaisemmin blogissani, joten mainitsen vain, että esikoisteoksellaan minut ja lukemattomat muut lukijat ihastuttanut Rytisalo ei tuottanut pettymystä toisellakaan teoksellaan. Biofiktioita voidaan kirjoittaa hyvin monenlaisia, tämä Minna Canthin nuoruuden ja avioliiton aikaa tarkasteleva teos perustuu yhtäältä uuteen, tutkittuun tietoon, toisaalta kuvitteluun ja sanataiteen voimaan: miten kaikki olisi voinut tapahtua.

fullsizeoutput_28cd

Olli Jalosen Taivaanpallo on muistaakseni ensimmäinen Jalosen romaani, jonka olen lukenut. Mutta se oli niin vaikuttava kokemus, että pitänee tarttua joihinkin hänen varhaisempiinkin teoksiinsa. Aloitin teoksen äänikirjana, jolloin pääsin taitavan lukijan ansiosta nopeasti kiinni nuoren Agnuksen erikoisen kielen rytmiin. Kun en enää jaksanut rauhallisesti odottaa tarinan kehkeytymistä, vaihdoin äänikirjasta e-kirjaan ja omaan lukunopeuteeni.

Taivaanpallo on suuri kirja, joka käsittelee tieteen ja uskonnon välisiä jännitteitä 1600-luvulla, aikakautena, jolloin tieteellinen, empiirinen ajattelu oli hiljalleen tunkeutumassa esiin ja uskonnollinen ajattelu menettämässä voimaansa. Historia tuleekin eläväksi kirjan sivuilla. Se kuljettaa St.Helenan saarelle, aavalle merelle, Lontooseen ja Walesin kukkuloille. Sekä nostaa katseen avaralle taivaankannelle.

Teos on yksityiskohdista rikas. Kiinnostavinta romaanissa on sen minäkertoja: Kuolleenpuun-Angus. Romaanin kertojanääni on niin omanlaisensa, pikkuvanha, maailmaa, ihmisiä ja itseään tarkasti havainnoiva nuori poika, lapsi vasta, mutta ääni joka kehittyy ja kasvaa romaanin edetessä. Jään odottamaan jatkoa Anguksen tarinaan, joka jäi soimaan mieleeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan, luulen on esikoisteos ja nousee korkealle tänä vuonna lukemistani (tai tässä tapauksessa kuuntelemistani) romaaneista. Kirjoitin romaanista lyhyesti naistenviikon lukuhaastetta purkaessani. Romaanissa on vahvoja naishahmoja ja suuria teemoja. Se on monikerroksinen, -paikkainen ja -aikainen sukutarina. Kiinnostavaa, että kirjan tapahtumat ja henkilöhahmot kiinnittyivät mielessäni lukijan ääneen – lukijan (Mervi Takatalon) äänestä tuli kertojan ääni – niin vahvasti, että kun aloitin aivan toisenlaisen äänikirjan kuuntelun, jossa oli sama kertoja, en pystynyt jatkamaan. Ääni tuntui väärältä, sillä se kuului juuri tälle romaanille.

img_0830-1

Nyt sitten jäädään odottelemaan, mitä arvoisa palkintoraati viisaudessaan päättää nostaa palkintoehdokkaiden listalle.

Mainokset

2 thoughts on “Ehdokkaitani Finlandia-palkintoehdokkaiksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.