Muistikirjoja

Sain Katveita-blogista innostuksen kirjoittaa muistikirjoistani.

Kuljetan aina mukanani vähintään yhtä muistikirjaa. Useimmiten minulla on kuitenkin kesken useampi muistikirja, sillä varaan eri projekteille omia kirjojaan. Ostan kauniita muistikirjoja aina kun näen sellaisen. Annan muistikirjoja lahjaksi ystäville, läheisille, ohjattavilleni ja valmistuville. Kauneimmat jätän itselleni.

Näitä amsterdamilaisen Ritman-kirjaston julkaisemia pieniä vihkosia annan ohjattavilleni sekä esoteriasta kiinnostuneille kollegoille.

Kun aloitan aineopintoihin kuuluvan tai graduntekijöille tarkoitetun tieteellisen tai tietokirjoittamisen kurssin, heti alkuun kehotan opiskelijoita hankkimaan itselleen muistikirjan, joka mahtuu kassiin ja joka on omannäköinen. Kehotan kirjoittamaan siihen usein – ja graduntekijöille annan ohjeen kirjata muistiin kaikki graduun liittyvät, hullutkin ideat.

Kerron opiskelijoille myös omasta muistikirjasuhteestani ja ehkä näytän kirjaa, joka juuri sillä hetkellä kulkee mukana repussani. Kerron, mihin tarkoituksiin sitä käytän ja miten hyödyllistä on joskus palata vanhoihin muistikirjoihin.

Tällä hetkellä minulla on musta, pehmeäkantinen perusmuistivihko, jonka löysin laitoksen tarvikevarastosta ja johon kirjaan yleisiä, työhöni liittyviä asioita. Kirjoitan muistiinpanoja kokouksista, seminaareista ja tapaamisista. Suunnittelen siihen opetustunteja, ja vihon väliin kerääntyy muistiinpanoihin liittyviä papereita.

Kun katson vihon alkuun, huomaan, että olen aloittanut päiväkirjanomaisesti, vapaasti ajatuksiani kirjaten, siirtynyt sitten kirja-arvioiden muistiinpanoihin ja konferenssiselostukseen ja sen jälkeen kokous- ja opetusajatuksiin. Lopputulos on dokumentti yhden kalenterivuoden tapahtumista.

Toinen, juuri nyt käytössä oleva muistikirja on joululahja tyttäreltäni. Hankittu hänen englanninmatkallaan. Se on niin kaunis, että käytän sitä luovan kirjoittamisen harjoituksiin. Hankin itselleni Niina Hakalahden luovan kirjoittamisen oppaan, Syön aamupalaksi Eiffeltorneja, ja sen harjoituksia aloin tehdä vuoden alussa. Lisäksi olen osallistunut luovan kirjoittamisen tapaamisiin, ja niiden harjoitukset löytyvät samasta vihosta.

Kevään ajan käyn myös itselleni aivan uudenlaista kurssia, jossa kirjoitetaan proosaa. Senkin kurssin harjoitukset ja muistiinpanot löytyvät täältä. Tuloksena on melko sekalainen kokoelma harjoituksia ja ideoita harjoituksiksi, joita voin käyttää omassa kirjoittamisessani ja myös opettaessani kirjoittamista. Proosan kirjoittaminen on minulle vaikeaa, välillä melkein mahdotonta, mutta sitten yllättäen proosatekstiä alkaakin syntyä. Ehkä hyvällä muistikirjalla oli siihen osuutensa.

Kolmaskin keskeneräinen vihko löytyy. Pienestä kirjapuodista löytämäni ihanuus, jota en voinut jättää kauppaan, enkä myöskään antaa kenellekään lahjaksi. Halusin sen itse. Se on vain pieni vihko, siihen ei paljoa mahdu. Aloin täyttää sitä Kyproksen-matkallamme. Ensin kirjoitin blogitekstiä, sitten se muuntui hiljalleen proosaksi. Katsotaan, mitä siitä vielä kehkeytyy.

Ja kotini hyllyissä säilytän menneiden vuosien muistikirjoja, joihin aika ajoin palaan. Kun etsin muistiinpanojani jostain tietystä konferenssista tai luennosta. Kun muistelen jotain ylöskirjaamaani ideaa tai lukemastani kirjasta tekemääni referaattia.

Muistikirjoista voi löytyä myös kokonaisten luentojen tai seminaari-istuntojen rakenteita. Muistikirjat dokumentoivat aikaa ja tapahtumia sekä valmiiksi tulleita tai vielä keskeneräisiä kirjaprojekteja.

Suurin osa vapaan kirjoittamisen harjoituksista sekä päiväkirjamaisista muistiinpanoista on kesäajalta tai kirjoitusretriiteiltä, jolloin parhaiten pystyy keskittymään kirjoittamiseen. Myös vuodenvaihde on aika, jolloin mielelläni aloitan kirjoituskurssin tai ryhdyn aktiivisemmin kirjoittamaan.

Nyt kun kevät on niin pitkällä, että voi alkaa jo haaveilla kesästä, haaveilen samalla siitä, että voin uppoutua kirjoittamaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.