Naistenviikon lukuhaaste: Uneksuntaa

Naistenviikon lukuhaaste 18.–24.7.2019

Patti Smith on minulle muusa ja mentori, esikuva niin muusikkona kuin kirjailijana. Viime kesänä kirjoitin hänen kirjoittamista ja valokuvaamista tarkastelevasta teoksestaan Omistautuminen ja sitä ennen puolestaan muistamisesta ja unohtamisesta kertovasta teoksesta M Train. Äärimmäisen tärkeä on myös hänen muistelmateoksensa Ihan kakaroita, vaikka en ole siitä tänne kirjoittanutkaan, sillä luin sen ennen blogin aloittamista.

Nyt on käsissäni pieni ja kaunis Uneksuntaa. Se on tarkoituksella pieni, (takin)taskuun mahtuva, sillä se on alunperin julkaistu vuonna 1992 Raymond Foen Hanuman Booksin sarjassa. Kustantamo toimi Smithillekin tärkeässä Chelsea-hotellissa, mutta kirjat painettiin Intiassa, Madrasissa. Pienen formaatin tavoitteena oli ”kuin pieni intialainen rukouskirja”.

J. K. Ihalaisen suomentama ja Palladium Kirjojen kustantama teos on vuoden 2011 uusintapainoksesta, johon on lisätty joitain alkuperäisestä teoksesta poisjätettyjä valokuvia.

Alle 100-sivuisen kirjan, jossa on paljon valokuvia ja joka on taitettu väljästi, lukee periaatteessa hyvin nopeasti, tunnissa. Mutta käytännössä, unenomaisesti etenevä teksti, metaforinen kieli ja kerrotut tarinat edellyttävät hitautta, pysähtymistä, uudelleenpalaamista ja pohdintaa. Siksi pienen kirjan lukemiseen menee pitkä aika. Ja sen voi lukea aina uudelleen.

Teoksen alkukielinen otsikko on ”Woolgathering”, joka merkitsee sekä villanpoimintaa, villankeruuta lampaista, mutta myös uneksuntaa. Tuo termin kaksoismerkitys kulkee läpi teoksen – suomentaja käyttää jompaa kumpaa käännöstä tilanteesta riippuen.

Teos kuljettaa lukijansa Patti Smithin lapsuuteen, 1950-luvun Germantowniin, vanhempiin ja esivanhempiin, sisaruksiin, kotieläimiin, naapureihin, muistettuihin, kuviteltuihin ja uneksittuihin tapahtumiin.

Välillä siirrytään kirjoittamisajankohtaan, 1990-luvun taitteen Detroitiin – uniajassa kaikki elämänvaiheet ja aikakaudet, kohdatut ystävät ovat samanaikaisesti läsnä.

Uneksuntaa ei ole helppo kirja, mutta se on kaunis katsoa ja lukea.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.