Naistenviikon lukuhaaste: Argonautit

Naistenviikon lukuhaaste 18.–24.7.2019

Naistenviikon viimeisenä päivänä juhlitaan muun muassa minun nimipäivääni. Olen hienosti pinnistänyt valmiiksi viikon lukuhaasteen. Ja olen tosiasiallisesti kirjoittanut joka päivä yhden postauksen, enkä ajastanut valmiiksi kirjoitettuja tekstejä julkaistumaan päivittäin. Saan siis myös ahkeruuspalkinnon itseltäni.

Tämän päivän kirjana on jo viime vuonna suomeksi ilmestynyt teos, jonka onnistuin saamaan käsiini vasta nyt kesälomalla. Maggie Nelsonin Argonautit ilmestyi englanniksi jo vuonna 2015. Sen jälkeen on ehtinyt tulla jo uusikin suomennos, nimittäin Sinelmiä (Bluets), jonka luin jo aikaisemmin e-kirjana BookBeatista. Tämä Argonautit on ilmeisesti ilmestynyt vain fyysisenä kirjana, joten piti lähteä oikein kirjastoon hakemaan sitä.

Päivi Koivisto kirjoitti jo vuosi sitten Kiiltomadossa erinomaisen arvion teoksesta. Allekirjoitan suurimman osan hänen tekemistään huomioista. Mutta tässä alla joitain ajatuksiani kuitenkin. Lukukokemus oli kuitenkin vahva, ja olen samaa mieltä Koiviston kanssa: Jokainen lukee tätä kirjaa omien kokemustensa valossa ja niitä vasten. Osa kerrotusta on itselle vieraita tai kaukaisia, osa hyvin läheisesti koettuja.

Argos oli kreikkalaisessa mytologiassa laiva, jolla Jason ja argonautit matkustivat – myöhemmin se hajosi tähtikuvioksi taivaalle. Argonautit matkustivat niin kauas ja niin kauan, että laivaa oli korjattava matkan aikana. Siihen vaihdettiin uusia osia niin paljon, että lopulta koko laiva oli uusittu. Mutta siitä huolimatta sen nimi oli edelleen Argo. Oliko se silti sama laiva?

Matkan ja muodonmuutoksen teema kulkevat vahvana feministitutkija Maggie Nelsonin (s. 1973) romaanissa, jossa sekä kirjoittava minä että hänen kumppaninsa ruumiit ja mielet käyvät lävitse samanaikaista muodonmuutosta. Toinen on raskaana, saa lapsen ja tulee äidiksi. Toinen poistattaa rintansa, syö testosteronia ja korjaa ruumistaan miehen ruumiiksi.

Ruumiillisuuteen liittyvien kysymysten lisäksi Nelson pohtii myös tutkimuksentekoa, opettamista, akateemista maailmaa ja kirjoittamista.

Olen aiemmin kirjoittanut Seija Ahavan teoksesta Ennen kuin mieheni katoaa. Siinä vaimo taistelee vastaan puolisonsa kokemusta ja tarvetta korjata sukupuolensa. Miehen tunnustus, että hän on aina kokenut olevansa nainen, erottaa aviopuolisot. Nelsonin teoksessa sen sijaan kumppanin tarve korjata sukupuolensa ja siihen liittyvät toimenpiteet ovat itsestään selvästi osa heidän parisuhdettaan, samoin kuin se, että he samanaikaisesti hankkivat hedelmöityshoidoilla yhteistä lasta.

Argonautit ei ole romaani – kirjastosta se löytyi muistaakseni osastosta kansainvälisen kirjallisuuden tutkimus. Se on – ainakin osittain – autofiktiota, sillä kirjailija Nelson on kokenut samankaltaisia asioita kuin mitä Argonauteissa kuvataan. Se on myös tutkimusta, sillä Nelson asettaa ja asemoi omat kokemuksensa, oman ruumiillisuutensa, seksuaalisuutensa, parisuhteensa, synnytyksensä ja äitiytensä feministisen tutkimuksen kehyksiin. Hän viittaa ahkerasti keskeisiin queer- ja gender-tutkijoihin. Eve Sedwick, joka on itselleni tärkeä tutkija, esiintyy myös henkilöhahmona ja kirjoittavan minän opettajana ja mentorina.

Maggie Nelsonin teos on samanaikaisesti sekä vavahduttava ja henkilökohtainen rakkaustarina että syvällinen, filosofinen ja teoreettinen tutkielma ruumiista, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, vanhemmuudesta ja parisuhteesta. Siihen voi palata aina uudelleen. Siksi minun pitäneekin hankkia teos omakseni.

Surullista, että Nelsonin tuoreempi teos Sinelmiä kertoo, että suhde hänen ja Harryn välillä on jo päättynyt.


One thought on “Naistenviikon lukuhaaste: Argonautit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.