Etätyökokemuksia koronakeväänä

Etätyöt ovat omalta osaltani jatkuneet nyt kaksi viikkoa. Olen siirtänyt kolme kurssia verkkoon, käynyt joka päivä tarkkailemassa kursseja ja osallistumassa keskusteluihin, rakentanut joka viikolle uudet tehtävät. Olen osallistunut zoom-kokouksiin sekä luovan kirjoittamisen työpajoihin sekä järjestänyt tapaamisia ystävän kanssa zoom-yhteydellä. (Zoom on ohjelma, jota käytetään nyt kaikissa ihmisten välisissä tapaamisissa – tätä kevättä voisi kutsua myös zoom-kevääksi.) Olen vastaillut sähköposteihin, olen lukenut ja kommentoinut erilaisia tekstejä. Olen yrittänyt kirjoittaa itsekin. Tällaista normaalia akateemisen työntekijän arkea.

Mutta olen onnekas, sillä asumme talossa, jossa on useita kerroksia ja huoneita, joissa työskennellä rauhassa, ei pieniä lapsia eikä koululaisia vaatimassa huomiota. Eläimiäkään ei ole, mikä aiheuttaa sen, että ajoittain zoom-kokouksissa poden kissa- tai koirakateutta.

Suvun vanha piironki on täsmälleen sopivan korkuinen seisaaltaan työskentelemiseen.

Odottamassa zoom-kokouksen alkua

Waiting for the host to start the meeting. Kalenteri ja muistikirja valmiina. Puhelin laitettu äänettömälle. Teekuppi ja vesipullo käden ulottuvilla. Mitä tietokoneen kamerasta näkyy, jos istun tässä? Aurinko paistaa suoraan huoneeseen, ja ympäriinsä ilmassa leijailevat pölyhiukkaset näkyvät kaikille? Vedän verhoja vähän kiinni.

Waiting for the host to start the meeting. Pitäisikö hakea varmuuden vuoksi kuulokkeet, että saan selvää kaikkien puheesta. Kokouksen olisi pitänyt alkaa jo monta minuuttia sitten. Eikö tänään ole tiistai? Onkohan koneessani jokin vika? Ovatko kaikki muut jo sisällä kokouksessa?

Apua, tämä kynä ei toimi. Ehdinköhän vielä hakea uuden. Lämpöpatteri pitää hirveää lorinaa, se kuuluu varmaan kaikille. Pitää muistaa mykistää mikrofoni.

Waiting for the host to start the meeting. Lähetän whatsapp-viestin kollegalle, joka samaan aikaan lähettää sähköpostia muille kokoukseen osallistuville ja ihmettelee, onko joku jo päässyt kokoukseen.

Tee jäähtyy kupissa.

Kaikki valmiina zoom-kokoukseen.

Happihyppely

Tietokoneen ääressä ja etäkokouksissa istuminen väsyttää. Selkä jumittaa, niska on jäykkä ja pää kipeä. Jokaisena päivänä on lähdettävä ulos. Satoi tai paistoi. Onneksi nyt on enimmäkseen paistanut.

Teen lyhyen, joen rantaa pitkin kulkevan lenkin. Kuuntelen korvakuulokkeista podcastia tai äänikirjaa. Ihmettelen kevään tuloa, lintuja, ruskeaa jokea ja mutaisia polkuja. Vastaantulijoita on vähän. Leskenlehdet ovat päivä päivältä suurempia. Joessa uiskentelee kirkkaanvärinen vesilintupariskunta. Taivaalla on lintu, joka laulaa lentäessään täyttä kurkkua.

Palaan virkistyneenä takaisin ja kiipeän takaisin yläkertaan tekemään töitä.

Etäopetusta

Yhdelle kurssille opettelin editoimaan viime vuonna Echo-järjestelmään tallennetut luennot. Katsoin yliopiston intranetistä minua varten tehdyn, editoimiseen opastavan ohjevideon. Leikkasin tyhjät kohdat pois alusta ja lopusta, leikkasin turhat höpinät luentojen päivämääristä ja kellonajoista. Leikkasin luentojen keskeltä opiskelijoiden porinatuokiot ja niiden purkamisen.

Yritin tallentaa editoimani luennon jonnekin. En löytänyt sitä enää. Editoin sen uudelleen ja tallensin siihen, missä se olikin eli viime vuotisen kurssin kohdalle. Kopioin luentovideon linkin tämän vuoden kurssille, mutta sain paluupostissa viestin opiskelijalta, että linkki ei toimi. Lähetin sähköpostia opetuksen tukipalveluihin otsikolla APUA. Sain nopeasti viestin, että vastaaja on kokouksessa ja palaa asiaan pian.

Echo-tukihenkilö löysi ripeästi luentovideoni ja tallensi ne oikeaan paikkaan. Hän lupasi tehdä ohjevideon luentotallenteiden tallentamisesta. En löytänyt ohjevideota, mutta seuraavalla kerralla onnistuin kerralla editoimaan luennot ja toisella kerralla tallentamaan ne kutakuinkin oikeaan paikkaan. Tein keskustelualueen, jonne linkitin YouTube-videon inspiroimaan keskustelua. Unohdin lisätä tehtävän, johon opiskelijat voivat palauttaa luentoreferaatit.

Lounasta voi syödä työnteon lomassa.

Uusien etäluentojen tekoa olin jo harjoitellut tammikuussa, kun olin neljä viikkoa Kreetalla. Jo kolmannella yrityksellä sain tallennettua Moodleen powerpoint-tiedoston, jonka jokaiseen diaan olin äänittänyt pienen pätkän luentoa – siis tein myös nämä luentopätkät kolmeen kertaan. Nyt, etätyön konkarina, onnistuin luentotallenteen tekemisessä jo ensimmäisellä kerralla. Noin viisi minuuttia puhetta jokaiseen diaan. Jokaiselle viikolle yksi luento. En jaksanut vielä opetella luentojen tekoa Zoomilla.

Lisäksi teen jokaiselle viikolle harjoitustehtävän, oheislukemistoa, ohjeistetun keskustelualueen sekä jonkin luovan kirjoittamisen harjoituksen. Opetan kahta tieteellisen kirjoittamisen kurssia.

Kirjoita vapaasti, korjailematta ja pysähtelemättä aloittaen kirjoittamisen seuraavilla sanoilla: Toivon. En toivo. Pelkään. En pelkää. Luovun. En luovu. Kirjoita jokaisesta viisi minuuttia.

Kirjoita haiku, jossa on kullakin rivillä tietty määrä tavuja (5-7-5).

Käyn päivittäin tarkistamassa, miten keskustelut ja tehtävät sujuvat, kommentoin lempeästi keskusteluja. Luen sähköposteja, joissa pahoitellaan tehtävien viivästymistä. Vastaan: tänä keväänä ollaan joustavia palautusaikojen kanssa. Poistan kaikki deadlinet ja toivon, että juhannukseen mennessä kurssit on kaikkien osalta suoritettu.

Sähköposteja ja muuta sälää

Lupaan kirjoittaa referee-lausunnon artikkelikäsikirjoituksesta. Merkitsen asian virtuaaliselle, pinkille tarralapulle tietokoneeni työpöydällä. Olen jo aiemmin lupautunut kirjoittamaan dosenttilausunnon. Siihen liittyvät dokumentit tulevat sähköpostilla. Tallennan ne työpöydälleni. Luen ja arvioin tutkimussuunnitelmia – myöhemmin huomaan, että antamani arvosanat ovat paljon korkeampia kuin toisten. Tuntuu kuin arvioisin tekstejä aivan toisella tavoin kuin muut.

Keväältä syksyyn siirrettyyn tapahtumaan lähetetään luentopyyntö, jään miettimään aihetta ja otsikkoa. Saan yllättävän pyynnön kirjoittaa ei-akateemiseen esseekokoelmaan itselleni ennestään tuntemattomasta aiheesta, mutta tutusta näkökulmasta. ”Deadline on vasta syyskuussa”, lukee pyynnössä ja pidetään aikataulua löysänä.

Suunnittelen zoom-kokouksia, siirrän kokouksia syksyyn, muotoilen jäsenkirjeitä, suunnittelen virtuaalista kirjanjulkaisutilaisuutta ja testaan Facebookin livevideo-ominaisuuden toimintaa. Poseeraan kuvissa, joita tarvitaan kustantajan katalogia varten. Pääsiäisenä ehdin ehkä kirjoittaa valmiiksi rästissä olevat artikkelit, enhän ole menossa mihinkään, eikä meille ole tulossa ketään.

Vapaa-aikaa

Teen zoom-treffejä ystävien kanssa. Leikittelen zoomilla lisäämällä taustalleni merimaiseman. Istun nojatuolissa tai sohvalla ja kudon. Juttelemme niitä näitä. Jälkeenpäin muistan monta asiaa, jotka unohtuivat käsitellä.

Katson tietokoneelta Areenan tai Netflixin sarjoja enemmän kuin koskaan. Luen BookBeatista kevyitä romaaneja, vaikeisiin ja raskaisiin en jaksa keskittyä. Tallennan lukulistalle tietokirjoja ja tulevia klassikkoja.

Seuraan uutisotsikoita Helsingin Sanomista, YLEltä ja New York Timesistä. Katson puoli yhdeksän uutiset. Luen aamulla Hesarin aamukahvia juodessa. Seuraan Facebookin uutis- ja meemivirtaa. Käyn kaupassa, teen ruokaa, leivon. Päivät eivät ole ahtaita, mutta melko ahtaissa rajoissa kuitenkin.

Ajattelen toiveikkaasti kesäkuuta, jolloin saattaisi olla aikaa kirjoittaa omia juttuja. Nyt kirjoittaminen jää jokapäiväiseen koronapäiväkirjaan sekä parin viikon välein järjestettävään virtuaaliseen luovan kirjoittamisen työpajaan. Päiväkirjaan kirjoitan konkreettisia, arkisia asioita – samanlaisia kuin tähän tekstiin. Luovan kirjoittamisen työpajassa – joka kokoontuu sekin tietysti zoomissa – kirjoitan merestä ja vuorista, avarista maisemista, kaukana piirtyvästä horisontista, auringosta ja uimisesta viileässä vedessä.


4 thoughts on “Etätyökokemuksia koronakeväänä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.