Naistenviikon lukuhaaste: Helena Sinervo

Helena Sinervon Tytön huone on yhdenpäivänromaani, joka äidin näkökulmasta tarkastelee tilannetta, jossa aikuistuva lapsi muuttaa pois kotoa. Tuttu tilanne itsellenikin, joten ajattelin romaanista löytyvän paljon samastumispintaa.

Tuttua onkin suru ja ihmetys siitä, miten nopeasti aika on kulunut. Juuri äsken lapsi oli pieni, kaipasi tukea ja läheisyyttä. Aikuistuva lapsi haluaa pärjätä omillaan ja olla itsenäinen. Onneksi aikuistenkin lasten tukena voi olla, ja myös he voivat olla tukena vanhemmilleen tai ihan vain ystäviä. Lasten muutettua pois kotoa, heihin tulee rakennettua uudenlainen suhde, joka perustuu uudenlaisiin kanssakäymisen muotoihin. Siksi suru lasten poismuutosta ei ole musertavaa, vaan tilaisuus johonkin uuteen, astuminen eteenpäin.

Sinervon kuvaama äiti, Saara, elää saranavaihetta, jossa hän muistelee tyttären lapsuutta, nuoruutta ja aikuistumista, omaa suhdettaan lapsen isään, Timoon, ja tämän äkillistä kuolemaa. Koska perhe koostuu vain äidistä ja tyttärestä, tyttären poislähtiessä pitää Saaran miettiä uudelleen koko perheen konseptia ja oman elämänsä merkityksellisyyttä. Mukana on siis myös keski-ikäisen naisen pohdintaa uuden kynnyksellä.

Tytärtään hyvästellessään Saara tarkastelee oman elämänsä kulkua. Hän on soitonopettaja ja musiikilla onkin suuri merkitys romaanissa. Hän miettii, minkälaisia asioita ryhtyisi nyt tyttären lähtiessä tekemään. Tosin vähän ihmetyttää, eikö hänellä olisi ollut omiin tekemisiin ja valintoihin mahdollisuus jo aikaisemminkin. Romaani on täynnä yksityiskohtien kuvausta, pysähtymistä jonkin asian tai esineen, muiston tai tiedonsirpaleen äärelle:

Saara on kovin huolehtivainen ja huolestuvainen äiti. Toisaalta se on ymmärrettävää – matkustaahan hänen tyttärensä heti ylioppilaaksi päästyään opiskelemaan toiselle puolelle maailmaa – toisaalta vähän yliampuvaa. Saara käy esimerkiksi lävitse yksityiskohtaisesti tyttären koko matkasuunnitelman kaikkine mahdollisine muunnelmineen – entä jos kukaan ei olekaan vastassa. Matka tapahtuu mahdollisimman ekologisesti laivoilla, junilla ja busseilla, ensin halki Euroopan, sitten yli Atlantin. Tytär Sofia on äitiään viisaampi ja suhtautuu elämään ja ihmisiin luottavaisesti, sukupuolen kategoriaan joustavasti ja ilmastonmuutokseen tosissaan.

Syy Saaran epäluottamukseen maailmaa kohtaan keriytyy hiljalleen auki ja selittyy Pariisissa tapahtuneella välikohtauksella, jossa hän on joutunut hengenvaaraan luottaessaan nuoreen mieheen, joka osasi viheltää puhtaasti Franz Schubertin Forellin.

Mutta romaanista välittyy toivo ja luottamus tulevaa sukupolvea kohtaan ja myös feministinen näkökulma nykypäivään, historiaan ja tulevaisuuteen.

Kuuntelin romaania Vappu Nalbantoglun lukemana, ja hänen äänestään tuli mielessäni Saaran ääni, vaikka kertoja välillä kuvasikin Saaraa kolmannessa persoonassa. Mutta se, että kerronta oli pääosin Saaran päänsisäistä, aiheesta ja ajasta toiseen siirtyvää tajunnanvirtaa ilman varsinaista juonenkulkua, puudutti välillä ja lyhyt kirja tuntui hirveän pitkältä. Siksi vaihdoinkin jossain vaiheessa äänikirjan e-kirjaksi ja luin sen sutjakasti loppuun.

Kun kuvatun päivän aamu oli madellut hitaasti eteenpäin ja päivä kestänyt vaikka miten pitkään, itse lähtö, tyttären saattaminen satamaan ja laivaan astuminen kuvataan ripeästi.


3 thoughts on “Naistenviikon lukuhaaste: Helena Sinervo

  1. Kävikö sinulle kuten minulle: lukiessa (kuunnellessa) tuntui olevan toistoa, jaarittelua ja kiertelyä, johon väsähti ja kadotti fokuksen? Mutta sitten, kun kirja loppui, pulpahteli oivalluksia, eikä kirja ollutkaan yhdentekevä tai haahuileva?

    Jotain Sinervon romaanissa oli sellaista, etten saanut kunnon otetta, ja silti siinä oli taidokkuutta. Hämmentävä, siksi kiinnostava.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.