Uutta oppimassa: virtuaaliset kirjanjulkkarit

Vuodesta 2020 näyttää muodostuvan vuosi, jolloin kaikki mahdollinen ja osin mahdotonkin tapahtuu virtuaalisesti ja etänä. Opetus, pienemmät ja suuremmat kokoukset, ystävien tapaamiset, luovan kirjoittamisen ryhmät, väitöstilaisuudet, valintakokeet, konferenssit, festivaalit ja messut. Kaikki etänä, kaikki virtuaalisesti.

Keväällä, kun kalenteri yhtäkkiä tyhjentyi, kaikki peruutettiin tai siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan, tilanne oli outo ja pelottava. Nyt syksyllä, kun on varmistunut, että etätyöskentely ja -opetus jatkuu vuoden loppuun, on suhtautuminen jo rennompaa – vaikka edessä oleva pimenevä vuodenaika kotisohvalla, tietokoneen kelmeän valon ääressä vähän hirvittääkin.

Jotkut asiat sujuvatkin etänä paremmin tai ainakin ovat helpommin saavutettavissa. Seminaareihin, kokouksiin ja väitöstilaisuuksiin tulee enemmän osallistujia, kun matkustaminen ei olekaan välttämätöntä. Itsekin ryhtyy helpommin ja matalammalla kynnyksellä seuraamaan jotain esitystä – tieteellistä tai taiteellista – kun sen voi tehdä juuri siinä, missä on, ilman sen suurempaa valmistautumista.

Jotkin näistä saavutettavuuteen liittyvistä asioista varmasti jäävät käyttöön tulevaisuudessakin, kun (jos) tämä erityistilanne väistyy. Yhä useampi työskentelee ja osallistuu tapahtumiin kodissaan.

Minun työnteossani ei tapahtunut aivan hirveää muutosta maailman ympärillä muuttuessa – tästä kirjoitin jo keväällä pohtiessani kokemuksiani etätyöskentelystä. Toimeentuloni ei ole ollut vaakalaudalla ja työskentelyolosuhteeni kotona ovat erinomaiset.

Mutta vähän harmitti se, että vuosia tekeillä ollut kirja – Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa – ilmestyi juuri koronakeväänä, emmekä voineet yhdessä kirjoittajien kanssa juhlia saavutustamme.

On suuri hetki, kun saa uuden, pitkään ja hartaasti tehdyn kirjan käsiinsä.

Kun kaikenlainen kokoontuminen oli kielletty, peruuntuivat myös sovitut kirjanjulkaisutapahtumat ja messuesiintymiset. Osa esiintymisistä siirtyi syksyyn, osa muuttui virtuaalisiksi, ja toki kirja sai julkisuutta eri sanomalehdissä ja radiokanavilla. Mutta etäaikana avautui myös mahdollisuus oppia ja toteuttaa jotain uutta. Kustantajan rohkaisemina, avustamina ja tukemina ryhdyimme kirjan toisen toimittajan, Nina Kokkisen kanssa suunnittelemaan virtuaalisia, Facebookissa lähetettäviä kirjanjulkkareita.

Periaatteessa kirjanjulkkarit tai mikä tahansa etätapahtuma ei vaadi paljoa: toimivan älypuhelimen, jossa on kamera, mikrofoni ja sopiva applikaatio. Mutta käytännössä etätapahtuma kannattaa (ja täytyy) suunnitella tarkkaan etukäteen. Suunnittelu ja valmistautuminen vaativat usein paljon enemmän varautumista ja harjoittelua kuin jos kyse olisi perinteisestä tapahtumasta, jossa kaikki osapuolet ovat samassa fyysisessä tilassa.

Ryhtyessämme valmistautumaan omiin kirjanjulkkareihimme, seurasimme ensin paria Instagramissa lähetettyä kirjanjulkaisutilaisuutta ja mietimme, mikä niissä on hyvää, mitä voisi vielä parantaa. Sen jälkeen listasimme toiveitamme.

Seurasimme muun muassa Heikki Kännön Runoilija-romaanin julkaisutilaisuutta Instagramissa.
  • Halusimme pitää tapahtuman sisätiloissa – ulkona on säiden ja monenlaisten luonnonäänten ja -ilmiöiden, kuten tuulen ja sateen armoilla.
  • Tarvitaan puhelin, jossa on hyvä kamera, ehkä erillinen mikrofoni ja erityinen valaistus, jotta esiintyjä(t) näkyvät ja kuuluvat katsojille. Joka tapauksessa täytyy pitää huolta, että keskustelijat eivät istu ikkunan edessä.
  • Puhelimen pitää olla latauksessa koko tilaisuuden ajan eli todennäköisesti tarvitaan jatkojohtoa. Puhelimen pitää olla tiukasti ja varmasti paikallaan, jolloin se on hyvä nostaa jonkun tukevan huonekalun päälle tai mielummin kiinnittää kameranjalustalle eli tripodiin.
  • Vaakasuora kuva on parempi Facebook-ympäristössä kuin pystysuunnassa kuvattu, kun taas Instagramiin sopii myös pystysuuntainen kuva.
  • Kuvakulmia, valaistusolosuhteita ja ylipäätään livestriimausta kannattaa harjoitella eli perustaa vaikkapa harjoitustapahtuma, joka näkyy vain asianosaisille.

Jotta tapahtuma saa yleisöä, on sitä mainostettava erilaisilla somealustoilla mahdollisimman laajasti. On hyvä, jos voi tarjota jotain tärppiä: etukäteen lähetettyjä yleisökysymyksiä, kirjapalkintoja tai muita arvontoja, alennuksia.

Keskustelua ei kannata järjestää missään kaikuvassa sisätilassa (esimerkiksi kirkossa) ja kaikenlaiset häiriötekijät (lapset, eläimet…) kannattaa pyrkiä minimoimaan. Keskustelijoiden tausta pitäisi olla mahdollisimman rauhallinen. Erityisesti pitää tarkistaa, että keskustelijoiden päiden takaa ei näy törröttäviä esineitä tai puolikkaita tauluja tai muuta häiritsevää.

Testitapahtumassa testailimme sitä, miten ja missä istumme ja tarkkailimme, miten valaistus toimii ja mitä kuvassa näkyy. Sen huomasimme, että meistä välittyy katsojille peilikuva.

Puhelin jalustoineen tulee yllättävän lähelle, joten nauhoitus ei vaadi kovin suurta häiriötöntä nurkkausta. Me asettauduimme kirjahyllyn eteen, poistelimme koriste-esineitä ja tauluja ja säädimme valaistusta. Keinovalot osoittautuivat turhiksi – ja tekivät meidät oudon värisiksi – joten tyydyimme sivuikkunasta tulevaan luonnonvaloon.

Tässä asetelmassa oli oudon punainen valo ja puhelin liian kaukana sekä liikaa tavaraa hyllyllä ja seinässä. Minua harmitti, ettei Aino-patsas lopulta mahtunut kunnolla kuvaan.

Keskustelijoita ei kannata olla enempää kuin kaksi. Useampi ihminen ei näy ruudussa. Toinen voi olla haastattelija tai kyse voi olla kahden samanarvoisen keskustelijan dialogista, kuten meidän kohdallamme.

On hyvä olla joku kolmas henkilö, joka tarkkailee tilannetta, lukee yleisökommentteja ja huomauttaa, jos on huomautettavaa – esimerkiksi ääni ei kuulu. Toinen keskustelijoista voi seurata omasta puhelimestaan näitä viestejä.

Ennen tilaisuuden alkua kannattaa ehdottomasti varmistaa, että puhelimen latausjohto on jatkojohdon töpselissä kiinni ja että jatkojohto on seinässä. Näin ei tarvitse kesken keskustelun rynnätä etsimään pistorasioita puhelimen akun yhtäkkiä tyhjentyessä – kuten tässä meidän tilaisuudessamme tapahtui, vaikka mielestämme olimme varmistaneet kaiken.

Huonekaluja ja mattoja siirreltiin, lamppuja ja verhoja aseteltiin, kaikkea kokeiltiin, ennen kuin löytyi sopiva kuvakulma, asetelma ja valaistus.

Vaikka tilaisuus kannattaa pitää rentona, on kuitenkin hyvä jotenkin valmistautua siihen, miten tilaisuus aloitetaan – kuka sanoo ja mitä – ja miten keskustelu etenee. Meidän tapauksessamme kustantaja huolehti mainostamisesta, lupasi kirjapalkintoja ja alennusprosentteja. Pohdimme myös yhdessä, miten edetä. Ennen tilaisuuden alkua tulostimme kustantajan sivuille tulleet yleisökysymykset – kaikki – leikkasimme ne irti toisistaan, rullasimme kerälle ja asettelimme pieneen astiaan. Keskustelun aikana nostimme silloin tällöin yleisökysymyksen, johon vastasimme.

Malja kysymyksineen

Kustantaja myös lähetti Facebook-feediin tilaisuuden aikana tulleita kysymyksiä, joihin myös pyrimme vastaamaan. Näin itse tapahtumassa ei ollut suorastaan mitään punaista lankaa, vaan keskustelu rönsyili aiheesta toiseen – kuitenkin kirjan teemojen rajoissa pysytellen.

Kustantaja myös hoiti kirja-arvonnan, jonka tulokset julkaisimme, ja tallensi tilaisuuden. Näin saimme itsellemme nauhoituksen (ja myös yleisö pääsi katsomaan sitä muutaman päivän ajan), mutta sen jälkeen päätimme – ainakin toistaiseksi – olla pitämättä sitä yleisön saatavilla.

Tilaisuus kaikkine kommentteineen ja kiitoksineen on meidän hallussamme.

Itse keskustelusta en muista kovinkaan paljon, niin intensiivinen tunnelma oli. Vaikka vain istuimme olohuoneemme nurkassa, meitä katsoi puhelimen takaa yhteensä 179 katsojaa – ja viikonlopun aikana katselukertoja tuli lisää. Aika harvoin tieteellisen kirjan julkaisutilaisuus saa niin suuren määrän yleisöä. Myös palaute tilaisuudesta on ollut positiivinen. Se on rohkaissut muitakin järjestämään kirjoilleen etäjulkaisutilaisuuksia.

Mutta olisi se mukavaa juhlia myös yhdessä kirjoittajien kanssa ja päästä yleisön eteen keskustelemaan kirjasta.

Illalla juhlittiin pienimuotoisesti.

One thought on “Uutta oppimassa: virtuaaliset kirjanjulkkarit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.