Naistenviikon lukuhaaste: lisää kurkistelua kaninkoloon

Noora Mattila 2022. Heränneet. Maailma salaliittoteoreetikon silmin. Otava.

Olen aiemmin lukenut tuoreita, suomalaisia salaliittoteorioita käsitteleviä teoksia. Joissain niistä haastateltiin myös suomalaista toimittajaa, jonka yhdysvaltalainen anoppi oli yksi monista kaninkoloon tipahtaneista. Nyt on mahdollisuus lukea koko toimittaja Noora Mattilan teos, jossa hän hyvin omakohtaisella tavalla pyrkii ymmärtämään, mistä salaliittoteorioissa oikeastaan on kyse ja miksi sellaisiin voi hurahtaa. Hän keskustelee teoksessa – pandemia-ajan etäyhteyksin – yhdysvaltalaisen anoppinsa kanssa ja yrittää tehdä selkoa tämän ajattelusta, argumentoinneista ja perusteluista. Kyetäkseen argumentoimaan anopilleen omista valinnoistaan ja perustelemaan, miksi hän kenties on väärässä, Mattila perehtyy sekä erilaisten salaliittoteoreetikoiden kirjoittamiin teksteihin ja heidän viittaamiinsa tutkimuksiin sekä haastattelee lukuisia henkilöitä, niin salaliittojen sisäpiiriläisiä kuin heitä tutkivia. Teoksessa onkin mittava ja kattava lähdeluettelo.

Teoksen aineisto on koottu ja teksti kirjoitettu vuonna 2021 eli se on myös dokumentti tuosta pandemian toisesta vuodesta, jolloin eri maissa oli jo eletty useita pandemia-aaltoja sekä erilaisia rajoitusten ja vapautumisien vaiheita. Tärkeää vuodessa 2021 oli se, että erityisesti länsimaiden kansalaisia alettiin systemaattisesti rokottaa. Siihen liittyen vuosi oli myös rokotevastaisuuden leviämisen kulta-aikaa ja jo vuonna 2020 alkaneet salaliittoteoriat siitä, että pandemia oli suunniteltu tai että pandemiaa ei ole olemassakaan jatkoivat elämäänsä.

Salaliittoteoriat levisivät erityisesti sosiaalisessa mediassa ja internetin syövereissä, mutta rajoituksia, maskisuosituksia ja rokotuksia vastustettiin myös tosielämässä. Pandemian kiistäjät ja rajoitusten tai rokotusten vastustajat kokoontuivat mielenosoituksiin, hyökkäsivät Uppo-Nalle -lastenteatteriesitystä vastaan (koska Uppo-Nalle sai näytelmässä rohkeusrokotuksen) sekä pelottelivat lapsia kouluissa, joissa annettiin tietoa pandemiasta ja rokotuksista. Aika hurja vuosi, mutta näitä hurjia vuosia tuntuu nyt riittävän.

Ensin maskin käyttö oli hankalaa. Sitten siihen tottui. Kun maskeista luovuttiin, tuntui aluksi turvattomalta ja vähän alastomalta.

Noora Mattilan teos on kertova tietokirja, kirjoittaja itse on siinä koko ajan kertojana ja keskusteluja, tapaamisia, luettuja tekstejä ja katsottuja YouTube-videoita tarkastellaan koko ajan kirjoittajan näkökulmasta ja kokemuksena. Siksi teos sopiikin hyvin kuunneltavaksi. Lukijana on tasainen ja rauhallinen Hannamaija Nikander.

Teoksessa on ikään kuin vastakkain kaksi näkökulmaa. Kirjoittaja on akateemisesti koulutettu toimittaja, joka on tottunut arvioimaan lukemaansa ja tarkastelemaan kriittisesti lähteitä. Hän luottaa suomalaiseen yhteiskuntajärjestelmään, terveydenhuoltoon ja tutkimukseen. Hänestä on itsestään selvää, että hänen lapselleen annetaan suomalaisen neuvolajärjestelmän rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.

Toisen näkökulman tarjoaa Mattilan yhdysvaltalainen anoppi, joka on hippiliikkeen kasvatti, vankka vapauden kannattaja ja systeemin vastustaja. Hän on myös kokenut monenlaisia terveydellisiä vastoinkäymisiä, joiden myötä hänen luottamuksensa koululääketieteeseen on kärsinyt pahan kolahduksen. Muutoinkin yhdysvaltalainen yhteiskunta ja sen tarjoama terveydenhuolto eivät herätä luottamusta.

Luottamuksesta ja sen puutteesta nouseekin kestävä teema tässä teoksessa, jossa Mattila pyrkii ymmärtämään anoppinsa rokotevastaisuutta ja pandemian kieltämistä, samalla kun hän yrittää perustella anopilleen sitä, miksi antaa rokottaa lapsensa ja on itsekin ottanut koronarokotteen. Ansaitseeko yhteiskunta luottamuksen? Tukevatko oman elämän kokemukset tämän luottamuksen rakentumista?

Suomessa rokotuskattavuus on korkea. Hyvin harva tuntemistani ihmisistä ei ole ottanut rokotuksia.

Myös maailmankatsomuksella on merkitystä. Tieteeseen ja tutkimukseen luottavan on helpompi hyväksyä ja ymmärtää pandemian leviämisen mekanismit sekä leviämisen hidastamiseen pyrkivät rajoitukset ja kuolemantapauksia ja vakavia sairastumisia vähentämään pyrkivät rokotukset. Vaihtoehtouskonnollisiin, esoteerisiin tai uushenkisiin näkemyksiin turvautuvan on taas helpompi omaksua vastakulttuurinen ajattelutapa, olla ehkä avoin toisenlaisille, vaihtoehtoisille tulkinnoille maailmasta ja siellä vaikuttavista voimista. Ainakin joillekin heistä.

Teos on kokonaisuudessaan kiinnostava pyrkimys sanoittaa ja tehdä ymmärrettäväksi niitä mekanismia, syitä ja taustoja, jotka ohjaavat vaihtoehtoisten maailmanselitysmallien tielle sekä sitä logiikkaa, joka salaliittoteorioihin uskomisen taustalla piilee. Sellaisena teos onkin arvokas lisä salaliittoteoriakirjallisuuteen. Se ei kohtele salaliittoteorioihin uskovia hörhöinä, vaan pyrkii ymmärtämään ja löytämään yhtäläisyyksiä tai yhteisiä alueita vaikeiden keskustelualueiden kohdalla. Kirjoittajakin kokee hämmennystä siinä, kun pienelle, terveelle vauvalle annetaan rokotus, vaikka hän ymmärtääkin sen tarpeellisuuden. Hänenkin rajansa tulevat vastaan, kun Suomessa aletaan puuhata liikkumisrajoituksia ja rokotuspasseja.

Teos on myös jollain tapaa riipaiseva, sillä kyse on kuitenkin vaimon ja äidin pyrkimyksestä ymmärtää ja löytää yhteys naiseen, joka on hänen puolisonsa äiti ja lastensa isoäiti. Ja kuten muissakin salaliittoteoriaa käsittelevissä tietoteoksissa, tässäkin kirjoittaja antaa, omiin kokemuksiinsa perustuen, ohjeistuksia tai osviittaa siihen, miten kohdata oma läheinen, joka turvautuu disinformaatioon. Tärkeää on ensin perehtyä itseen, omaan motivaatioon ja tunteisiin, omaan ymmärrykseen tiedosta ja sen lähteistä sekä erityisesti siihen, milloin puhutaan tarkistettavista faktoista, milloin moraalisista kysymyksistä, joihin ei ole lopullista vastausta.

#naistenviikko2022


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.