Naistenviikon lukuhaaste: Pehmojännäri

Terttu Autere 2022. Lumen kätkemä. Karisto.

Cosy crime on kevyttä jännitystä sisältävän kirjallisuuden lajityyppi, jota suomeksi kuvataan myös hyvänmielen dekkariksi. Cosy crime -dekkareissa ei mässäillä väkivallalla, jännityksellä tai seksillä, vaan pääpaino on rikoksen ja siihen liittyvän juonittelun selvittämisessä sekä ihmissuhteissa – sellaisia, joita vaikkapa Agatha Christie tai Maria Lang kirjoittivat. Omia cosy crime -suosikkejani ovat Elly Griffitin Britannian rannikolle ja arkeologian maailmaan sijoittuvat Ruth Galloway -dekkarit sekä pieneen, kanadalaiseen Three Pines -kylään sijoittuvat Louise Pennyn romaanit, joiden pääosassa on rikoskomisario Armand Gamache.

Suomalaisia cosy crime -kirjailijoita ovat vaikkapa Eppu Nuotio, Eva Frantz, Outi Pakkanen, Virpi Hämeen-Anttila sekä uuden sarjan aloittaneet Juha Rautaheimo ja Sari Rainio (Vainajat eivät vaikene) sekä Laura Andersson (Kuolema Kulosaaressa). Monissa näissä sarjoissa tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen, edellisen vuosisadan alkupuolelle. Ne soveltuvat useimmiten erinomaisesti myös äänikirjoina kuunneltaviksi.

Eläköitynyt kirjallisuuden ja historian lehtori Terttu Autere on kirjoittanut 1920–1930-luvuille sijoittuvia viihderomaaneja (Kirjepostia, Sininen hatturasia, Kinkkauskivet, Huhtikuun morsian) ja siirtynyt sen jälkeen kevyiden jännitysromaanien pariin. Kaikki hänen teoksensa sijoittuvat ymmärtääkseni luovutetun Karjalan alueelle, vaikka sitä ei suoraan teoksissa mainitakaan.

Jännitysromaaneja yhdistää lääninetsivä Juhani Kuikka, joka saapuu paikkakunnalle, kun siellä tapahtuu rikos, jonka selvittämiseen kylän tai pikkukaupungin poliisivoimat eivät veny. Taustalla kulkee Kuikan ja hänen valittunsa Onerva Ojalan hiljalleen kehittyvä rakkaustarina ja avioliitto.

Kuikan metodina on kulkea talosta taloon kyselemässä ja jututtamassa asukkaita heidän tiedoistaan murha-ajankohdasta, murhatusta ja hänen elämästään sekä mahdollisista epäillyistä. Näin tulee samalla selvitetyksi paikkakuntalaisten keskinäisiä suhteita ja piilossa olevia jännitteitä.

Olen aikaisemmin lukenut (tai useimmiten kuunnellut) Auteren jännärit Kaunis, mutta kuollut, Kuka murhasikaan rouva Holmin?, Kuokkavieraana kuolema ja Sen edestään löytää. Leppoisat teokset sopivat hyvin rauhoittamaan stressaantunutta mieltä, lenkkiseuraksi tai unen houkuttelijaksi. Ne tarjoavat kiinnostavaa ajankuvaa menneestä maailmasta, oikeastaan keskiluokkaisesta ja pikkukaupunkilaisesta suomalaisuudesta, joka ei ehkä ole saanut kotimaisessa kirjallisuudessa kovinkaan paljon huomiota.

Tämän kesäloman rentouttajana on toiminut Auteren tuorein teos, Lumen kätkemä (2022), joka ymmärtääkseni sijoittuu Sortavalan opettajankoulutusseminaariin, Laatokan rannalle. Seminaarin naisten asuntolan hoitaja, perheetön ja tunnolliseksi tunnettu Salli Kontula ei saavukaan sovitusti sisarensa luokse joulunviettoon, eikä myöskään palaa työpaikalleen joululoman jälkeen. Etsintöjen jälkeen hänen ruumiinsa löytyy seminaarin alueelta, lumen alle hautautuneena.

Lääninetsivä Juhani Kuikka kutsutaan apuun ja hän majoittuu appivanhempiensa luokse notkuvien ruokapöytien ääreen ja ryhtyy selvittämään asiaa. Neiti Kontula on suurimmalle osalle seminaarin työntekijöitä tai asukkaita sekä kaupunkilaisia melko tuntematon, hän ei ole paljastanut kenellekään yksityiselämäänsä, tunteitaan tai toiveitaan.

Hiljalleen kuitenkin paljastuu, että neiti Kontula on kaivannut elämäänsä romantiikkaa ja rakkautta, ja uskonut sellaista saavansakin, huijariksi paljastuneelta, väärää nimeä käyttäneeltä ja kirjaesittelijänä esiintyneeltä Werner Etelävirralta. Etelävirta on monenlaisiin syihin vedoten lypsänyt neiti Kontulan säästötilin tyhjäksi.

Ennen kuin rikos selviää, on puhuttu paljon lumen luomisesta, liinavaatteista ja jouluvalmisteluista. Pienellä, lumihankeen pissaavalla rehtorin Pörri-koiralla on kuitenkin ratkaiseva rooli, murhaaja selviää ja kaikki voivat huokaista helpotuksesta.

Oma tulevaisuudenhaaveeni on, että eläkepäivien aikanaan koittaessa minustakin tulisi Terttu Auteren tai Leila Tuuren tavoin tuottelias kirjailija.

#naistenviikko2022


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.