Naistenviikon lukuhaaste: Kuolemaa vai unta?

Leena Krohn 2004. Unelmakuolema. Teos.

Naistenviikon päätteeksi tartun ystävältäni lainaksi saaneeseen, miltei 20 vuotta sitten julkaistuun teokseen. Tästä alkaa matkani Leena Krohnin kirjallisiin maailmoihin. Katsotaan, minne se vie.

Unelmakuolema on lähitulevaisuuteen – oikeastaan juuri tähän aikaan, jota nyt elämme – sijoittuva teos, jonka päähenkilö, Lucia, on anestesialääkäri. Hän työskentelee kolmessa uneen ja kuolemaan kytkeytyvässä instituutiossa. Unelmakuolema on paikka, jossa ihmiset voivat maksua vastaan kuolla haluamallaan tavalla, haluamaansa aikaan. Itsemurha nähdään ihmisoikeutena. Samana vuonna julkaistussa Merete Mazzarellan Marraskuu-romaanissa ja Pia Leinon Yliaika (2020) -romaanissa käsitellään osittain samaa teemaa, joskin niissä iäkkäiltä, 75-vuotta täyttäneiltä suorastaan odotetaan itsemurhaa.

Unelmakuolemassa kuolinkelpoisia ovat miltei kaikki täysi-ikäiset ja Lucia annostelee heille kuoleman aikaansaavaa ainetta, daymaa, mutta yrittää myös vaivihkaa kyselemällä ja keskustelemalla saada heidät luopumaan kuolinsuunnitelmastaan ja valitsemaan elämän. Hän yrittää saada heidät unelmoimaan ja näkemään elämän merkityksellisenä.

Kaupunginsairaalassa Lucia työskentelee anestesialääkärinä ja nukuttaa leikkaukseen meneviä potilaita tai vaivuttaa koomaan onnettomuudessa vaikeasti vammautuneita. Lääkeaineet ovat samoja kuin Unelmakuolemassa, vain annostelu on erilainen. Leikkaus- ja kooomapotilaiden on tarkoituskin herätä unestaan.

Jotkut, elämää kiihkeästi janoavat mutta kuolemaa tekevät potilaat siirretään Pakastimeksi kutsuttuun Posterus-instituuttiin. Siellä säilötään kryonoituja vainajien ruumiita – joissain tapauksissa vain päitä – sillä ajatuksella, että ne voidaan lähiaikoina (joka aina siirtyy eteenpäin) herättää henkiin. Tämä tapahtuisi siinä vaiheessa, kun heidän kohtalokseen osoittautuneet sairaudet osataan parantaa. Tosin vanhuuden rapistumiseen ja haurastumiseen kukaan ei voi keksiä hoitokeinoa. Lucia nukuttaa Prosterukseen tulijat vähän ennen kuoleman hetkeä ja kuoleman saapuessa hoitotiimi tyhjentää suonet verestä ja täyttää ne säilöntäaineille.

Lucia palveli Hypnosta, unen jumalaa, joka osasi muuttua linnuksi ja joka antoi Endymionille kyvyn nukkua avoimin silmin. Mutta Lucia, unentuoja, ei tahtonut saada unta suljetuinkaan silmin. Ehkä se oli niin kuin olla pitää: kun muut nukkuvat, täytyyhän yhden pysytellä valveilla ja pitää yövartiota.

Leena Krohn 2004: Unelmakuolema, s. 8.

Kaupunginsairaalassa ihmiset pitävät kynsin hampain kiinni elämästään, Pakastimessa he taas kaipaavat ruumiinsa kuolemattomuutta, kun taas Unelmakuolemassa he pelkäävät elämää, kuolemaa tai kärsimystä niin paljon, että haluavat lopettaa elämänsä. Kenelläkään teoksessa ei näyttäisi olevan toivetta tai uskoa elämän jatkumiseen kuoleman jälkeen.

Vaikka annostelee toisille unta, Lucia itse kärsii unettomuudesta, eikä nuku juuri ollenkaan. Hän katsoo televisiota ja lukee isoisänsä isän, Leopoldin jälkeensä jättämää unipäiväkirjaa, muistiinpanoja, joihin Leopold Krohn on kirjannut unensa. Leopold eli Leo Krohn (1871–1948) oli kirjailija Leena Krohnin isoisä, joten teos kertoo ikään kuin kirjailijan lapsen sukupolveen kuuluvasta, kuvitteellisesta henkilöstä.

Unipäiväkirjan unet ja niiden tulkinnat muodostavat oman, ehkä voisi sanoa esoteerisen, tasonsa tässä teoksessa.

8/5

Olin laboratoriossa, missä luin oppikirjaa ja tein kemiallisia kokeita kirjan ohjeiden mukaan. Luin, että jos forsforiin lisätään rautayhdisteitä, fosfori palaa ja rauta puhdistuu.
Tarkoittaa sielun puhdistumista intohimojen palamisen kautta.

Leena Krohn: Unelmakuolema, s. 106.

Teoksen lyhyissä episodimaisissa luvuissa esitellään elämänkohtaloita ja käsitellään unen ja kuoleman välistä suhdetta. Onko kuolema kuin unta? Onko kuoleman jälkeen jotain vai joutuuko kuoleman jälkeen vielä kohtaamaan omat elämän aikaiset ajatukset ja teot? Voiko koomassa oleva kuulla ympäristöään, nähdä unia ja herätä ? vai onko koomapotilas kuin kuollut? Missä kohtaa koomapotilasta voi pitää kuolleena? Mikä on nukutuksen, unen ja kuoleman suhde? Nukutettu potilas ei näe unia, vaan nukutus on kuin katkos elämästä, olemattomuuden hetki. Onko kuolema samanlaista? Tiedoton olemassaolemattomuus on myös monien unelmakuolemaan hakeutuvien ihmisten toiveissa.

Teoksessa tarkastellaan myös mielen ja ruumiin suhdetta. Pakastimeen jäädytetyt ruumiit tai joissain tapauksissa vain päät, toivotaan ja oletetaan herätettävän henkiin, jolloin sekä ruumis että mieli nousisivat ylös, kuten uskontunnustuksessa eli siis kristillisessä opissa luvataan tai ainakin toivotaan. Samaan aikaan tekniikan avulla pyritään kehittämään tekoälyä siten, että ruumiista päästäisiin eroon ja ihmisen mieli voitaisiin siirtää tekoälyyn, irralleen materiasta ja samalla materiaalisesta ruumiista, joka vanhenee, rapistuu ja kärsii erilaisista sairauksista ja heikkouksista. Edellyttääkö tietoisuus ruumista tai materiaalisuutta vai voiko se olla niistä irrallaan? Mikä on minuus? Mitä on aika?

Unelmakuolema-romaani edustaa maagisen realismin lajityyppiä. Se on myös lähitulevaisuuteen sijoittuva tieteisromaani, kenties dystopia. Kirjan kannessa lentää kimalainen, jonka siivet ja yläruumis on rei’itetty. Kimalainen, kirkas ja lentävä olento, näyttäytyy myös monille teoksen henkilöille. Koska romaanissa on paljon viittauksia Kalevalaan, erityisesti Lemminkäisen äitiin, joka kokosi kuolleen poikansa pala palalta, luu luulta ja punoi ne yhteen medellä, yhdistän kimalaisen tähän mielikuvaan.

Unelmakuolema herättää valtavasti ajatuksia, mielikuvia ja kytköksiä, joten se ei missään mielessä tyhjene lyhyeen blogitekstiin. Palaan varmasti tähän teokseen vielä jossain muodossa.

#naistenviikko2022


One thought on “Naistenviikon lukuhaaste: Kuolemaa vai unta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.