Blogikirjoittamisen politiikkaa ja filosofiaa

Tieteen yleistajuistaminen -teoksessa Kimmo Svinhufvud pohtii verkkoon kirjoittamista nimenomaan yhtenä tieteen yleistajuistamisen muotona. Verkkoon kirjoittaminen voidaan nähdä osana yliopiston kolmatta tehtävää, yhteiskunnallista vaikuttamista.

Svinhufvudilla on pitkä kokemus verkkokirjoittamisesta ja hänen esittämänsä huomiot onkin syytä muistaa. On tärkeää ajatella lukijaa erityisesti kirjoitettaessa verkkoon; lukijan on saatava tekstistä jotain.

Sekä sanomalehtitekstin että etenkin verkkoon kirjoitettavan tekstin on oltava tiivistä, ytimekästä ja mielellään melko lyhyttä. Otsikointiin ja tekstin alkuun pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Internetissä kuljeskeleva lukija ei tylsän tekstin äärellä kauaa viihdy. Tätä pitää minunkin miettiä jatkossa tarkemmin.

Svinhufvud muistuttaa myös ruudulta lukemisen työläydestä ja suosittelee parin-kolmen virkkeen kappaleita. Hän myös suosittelee aktiivisesti hankkimaan lukijoita ja mainostamaan tekstejään kaikin mahdollisin keinoin – mutta ei kuitenkaan niin, että kirjoituksiaan mainostaa ystävilleen taukoamatta. Tietysti ensin pitää kirjoittaa jotakin, jota kehtaa mainostaa.

Paras ohje, jonka Svinhufvud erityisesti blogikirjoittajalle antaa, on: ”kirjoita runsaasti hyvää materiaalia” – ohje on myös kaikkein vaikein noudattaa. Hän kuitenkin rohkaisee empivää kirjoittajaa tuomalla esiin blogikirjoittamisen parhaat puolet: voi julkaista nopeasti ja juuri sitä mitä haluaa (ei tarvitse odotella lehtien julkaisuaikatauluja ja pitkiä kustannusprosesseja); tieteellisissä lehdissä julkaistuista artikkeleista saa tuskin koskaan palautetta, vaivalla kirjoitetuista monografioista ehkä muutaman arvion, mutta verkkoon kirjoitettaessa voi saada paljonkin kommentteja, palautetta ja keskustelua. Lukijoiden kanssa syntyvä vuorovaikutus on antoisaa.

Svinhufvudin omat asiantuntijablogit Kokonaisvaltainen kirjoittaminen ja Tohtoritakuu ovat kannustavia esimerkkejä, joita suosittelen lämpimästi luettavaksi. Hän rohkaisee asiantuntijoiden ja sellaisiksi haluavien julkaisevan tiettyä, melko rajattua teemaa käsitteleviä blogeja. Kirjoittamalla kehittyy ja kehittää omaa asiantuntemustaan ja samalla myös profiloituu asiantuntijana. Lisäksi blogi tarjoaa kanavan olla yhteydessä samasta teemasta kiinnostuneiden kanssa.

Kaikkein tärkein syy blogin pitämiselle on se, että se on hauskaa!


One thought on “Blogikirjoittamisen politiikkaa ja filosofiaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.