Viisivuotispostaus

Perustin tämän blogin heinäkuun 29. päivä vuonna 2013, joten nyt vietän oman bloggausurani viisivuotispäivää – mutta sori, en aio arpoa mitään. Vai pitäisikö?

Aloitin blogikirjoittamisen luettuani inspiroivaa Ulpu Strellmanin ja Johanna Vaattovaaran toimittamaa teosta Yleistajuinen kirjoittaminen. Teoksessa ollut Kimmo Svinhufvudin artikkeli bloggaamisen hyvistä ja huonoista puolista houkutteli minuakin kokeilemaan verkkoon kirjoittamista. Kyseessä on siis Svinhufvudinkin esittelemä asiantuntijablogi.

Teteen-yleistajuistaminen-202x300

Samaan syssyyn inspiroiduin myös suunnittelemaan kirjaideaa – joka vuosien työn jälkeen konkretisoitui kirjaksi viime syksynä. Hyvin moni kirjoittamistani teksteistä käsitteleekin kirjoitus-, lukemis-, arkisto-, kenttätyö- ja muita pohdintojani liittyen Kersti Bergrothin elämäkerran kirjoittamiseen.

etukansi

Olin aiemmin tehnyt omat kotisivut wordpressillä, joten teknisesti blogin aloittaminen oli helppoa. Vaikeampaa oli valita otsikkokuva ja kirjoitettavien tekstien aiheet. Otsikkokuvaa olen pariin kertaan vaihtanut, mutta nykyiseen olen oikein tyytyväinen.

Ensimmäiset tekstini olivat haparoivia, lyhyitä ja kuvattomia. Ne olivat lähinnä referointia lukemistani, kirjoittamiseen liittyvistä teksteistä. Blogitekstin kirjoittamiseenkin oppii vain kirjoittamalla. Joihinkin teksteihin olen tyytyväisempi kuin toisiin. Mutta nautin siitä, kun blogitekstin voi idean saatuaan kirjoittaa valmiiksi yhdellä istumalla.

Aloin myös julkaista kirja-arvioita. Niitä olin toki kirjoittanut aiemminkin. Kirja-arviot tunnistaa siitä, että otsikon alussa on sana Luettua. Ensimmäinen kirja-arvioni oli myös ensimmäinen kuvallinen blogiteksti minulle rakkaasta, Jonas Gardellin trilogiasta: Torka aldrig tårar utan handskar. Osa arvioista on julkaistu myös muualla, useimmiten Agricolaverkossa. Kuvaamisesta olen näiden viiden vuoden aikana innostunut aina vain enemmän, joten kuvista on tullut oleellinen osa tekstejäni.

img_3403
Kuvaamassa Goetheanumissa. Kuva: Jasmine Westerlund

Uskontotieteeseen liittyvät blogitekstini julkaisin aluksi Uskontotiedettä Turun yliopistossa -yhteisblogissa. Mutta kävi hankalaksi jaotella tekstejä eri kategorioihin ja julkaista eri paikoissa, joten ryhdyin kesällä 2015 julkaisemaan tässä blogissa myös uskontotieteellisiä tekstejäni. Liittyiväthän nekin useimmiten kirjoittamiseen ja lukemiseen. Tyypillisin tällainen teksti on syntynyt jonkin seminaarin tai konferenssin yhteydessä. Oman akateemisen elämän muistelusta syntynyt karonkkapuhetta käsittelevä teksti on sellainen, jota luetaan miltei päivittäin. Aina jossain joku hakee inspiraatiota karonkkapuheeseen.

IMG_6461
Tunteikas kuva omasta karonkastani – puheiden jälkeen. Kuva: Pekka Tolonen

Blogikirjoittaminen on aina henkilökohtaista. Joskus akateemiseen työhön liittyvät tekstit ovat olleet myös henkilökohtaista pohdintaa, kuten vaikkapa häpeä, joka syntyy epäonnistumisesta apurahahauissa. Olen teksteilläni yrittänyt mallintaa asiantuntijuutta, tehdä näkyväksi akateemisen työn eri puolia ja välittää sitä hiljaista tietoa, jota kaikissa työpaikoissa on, mutta joista ei aina huomata tai haluta puhua.

Kaikkein luetuin tekstini syntyi järkytyksestä roskalavan äärellä. Olen suuren osan työuraani ollut läheisissä tekemisissä arkistoaineistojen kanssa, ja oli pysäyttävä hetki nähdä tarkoin varjeltujen ja huolellisesti käsiteltyjen arkistonauhojen lojuvan roskalavalla räntäsateessa. Blogitekstiä luettiin valtavasti, se herätti median huomion ja aiheutti paljon keskustelua, ja myös toimenpiteitä. Onneksi katastrofista selvittiin, ja nyt arkisto voi paremmin kuin koskaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Arkistonauhoja roskalavalla

Yksityiselämäni asioista en blogissa ole juurikaan kirjoittanut. Henkilökohtaisin ja jotenkin kaikkein lähimpänä itseäni, omaa historiaani, on SKS:n kirjoituskutsun innoittamana syntynyt teksti nuoruudestani tyttöbändi Lasten ristiretkessä. Jos hyvin käy, syntyy senkin innoittamana vielä jonain päivänä kirja.

IMG_8478

Olen näiden viiden vuoden aikana julkaissut joka kuukausi vähintään yhden tekstin. Useina kuukausina on tullut useitakin tekstejä. Nämä kesäkuukaudet ovat olleet tuottoisimpia, sillä kesäisin on ollut aikaa edistää kirjoitusprojekteja, lukea ja kirjoittaa omaksi iloksi. Omaksi iloksi syntyi vuosi sitten myös ruokablogi: Nostetaan ruoka pöydälle.

Tämä käsillä oleva teksti on järjestyksessä 170. postaus eli en ole kovin ahkera bloggaaja. Kyse on harrastuksesta, jota voi harjoittaa silloin kun itselle sopii ja sitä tuntuu. Tekstejäni on luettu 34 000 kertaa. Blogini on siis lukijamäärissäkin mitaten hyvin vaatimaton, mikä sopii minulle oikein hyvin. Ovathan blogini aihealueet pääosin hyvin kapea-alaisia nekin.

Alkuvuosina blogitekstejä luki hyvin harva, sillä juuri kukaan ei tiennyt sen olemassaolosta. Jossain vaiheessa liityin Facebookiin ja jaoin siellä ne tekstini, joista ajattelin muiden olevan kiinnostuneita. Noin vuosi sitten rohkaistuin tekemään blogille omat Facebook-sivut ja aloin mainostaa siellä julkaisemiani tekstejä. Niin lukijoita alkoi löytyä yhä enemmän, muitakin kuin omia tuttujani. Facebook-sivulla on tällä hetkellä 124 seuraajaa, ja uusia tekstejä luetaan muutamasta kymmenestä muutamaan sataan kertaan niiden ilmestyessä, riippuen aiheesta ja aihepiiristä.

Itselleni tärkeä aihepiiri on – tai oikeastaan näiden vuosien aikana yhdeksi itselleni tärkeimmistä aihepiireistä on noussut – esoteria ja sen tutkimus. Olen tässä blogissa kuvannut tutustumistani antroposofiaan, lukemiani esoteriaan liittyviä teoksia sekä kokemuksiani ja pohdintojani erilaisissa esoteerisuutta käsittelevissä tai rajatietoon liittyvissä tilaisuuksissa, seminaareissa ja konferensseissa sekä arkistoissa.

img_5817

Tämän blogin elinaikana on myös syntynyt suomalaiseen esoteriatutkimukseen liittyvää yhteistyötä ja verkostoitumista, seminaareja, julkaisuja sekä rahoittamattomaksi jäänyt Kuviteltu tieto -hanke ja erityisesti Koneen säätiön rahoittama Uuden etsijät -tutkimushanke. On siis paljon aktiivisuutta esoterian alueella ja siksi myös paljon kirjoitettavaa.

Nyt odottelen inspiraatiota, mihin alan seuraavaksi keskittyä tutkimuksessani.

IMG_0052

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.