Tutkia, tietää, kirjoittaa

Minunlaiseni humanisti tutkii kirjoittamalla. Kirjoittamista ei voi olla ilman lukemista, joka edeltää kirjoittamista mutta on myös samanaikaista sen kanssa. Siksi usein fraasi ”teen tutkimusta” voi kuulostaa vähän suurentelulta, ikään kuin tapahtumassa olisi jotakin erityistä. Kyse ei ole mistään erityisestä vaan siitä samasta, jota teen tavalla tai toisella koko ajan: kirjoitan ja luen.

Kirjoittaminen ja lukeminen tulevat määrätietoisemmaksi, kurottuvat kohti tutkimista oikeastaan silloin kun edessä on jokin määränpää: konferenssi tai artikkelin deadline. Päämäärä määrätietoistaa kirjoittamisen prosessia, joka siirtyy ”pelkästä” kirjoittamisesta kohti tutkimista. Siksi kannattaa asettaa itselleen pieniä päämääriä ja vaikka sopia kirjoittavien ystävien kanssa jostain päivämäärästä, jolloin lupaa esitellä jonkin tekstikokonaisuuden.

Ainakin nyt, kun olen kurottautumassa kohti kokonaista teosta, lyhyet välitavoitteet ovat tarpeen. Ne tuovat esiin kirjoittamisen prosessimaisuuden, teksti kehkeytyy pienistä paloista ja palojen myötä mielessä hahmottuu ajatus kokonaisuudesta, johon pala sopii. Myös vapaata kirjoittamista voi suunnata kohti teosta. Voi keskittyä johonkin tiettyyn teemaan tai ideaan ja kirjoittaa siitä vapaasti assosioiden. Näin muodostuu raakatekstiä, jota voi hioa myöhemmin valmiimmaksi. Ja parhaassa tapauksessa syntyy assosiaatioita ja hahmotuksia uusiksi tekstipaloiksi.

Kun teoksen valmistumisella ei ole deadlinea tai se häämöttää niin kaukana, ettei siitä vielä osaa huolestua, kirjoittaminen on vapaampaa ja rennompaa. Teoksella on tilaa hahmottua ja kasvaa.

Käytännössä vapaata kirjoittamista ja tutkimista ei voi kovin jyrkästi erottaa. Vai voiko niitä erottaa lainkaan? Ehkä ne ovat vain prosessin eri vaiheita.

Ehkä lähestyvä deadline tekee kirjoittamisesta intensiivisempää, kokoaikaisempaa, kokonaisvaltaisempaa. Ja intensiivisyyden myötä ajattelu tiivistyy. Artikkelia viimeistellessä kirjoittamisen prosessimaisuus tulee vahvasti näkyviin, koska määrämittaan ja -muotoon kirjoittaminen asettaa omat vaatimuksensa.

Tieteellinen kirjoittaminen, tutkimuskirjoittaminen, tietokirjoittaminen. Kaikki nämä tekstilajit syntyvät samankaltaisen prosessin – tutkimisen, tietämisen ja kirjoittamisen – tuloksena. Vain lukijakunnan odotukset ovat erilaisia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.