Menneitä ja tulevia kirjoittamisia

Vuodenvaihde on hyvä aika, myös kirjoittamisen osalta, pohtia mennyttä ja suunnitella tulevaa, olla tyytyväinen saavutuksiinsa ja odottaa innokkaana edessä olevia haasteita.

Tekstityöpaja on yhdessä jatko-opiskelijoiden kanssa järjestämämme kirjoittamiseen keskittyvä seminaarimuotoinen, säännöllisesti kokoontuva yhteenliittymä. Aina vuoden vaihtuessa asetamme yhdessä tulevan vuoden kirjoittamistavoitteemme. Tulevaa vuotta suunnitellessa katsotaan myös sitä, miten menneen vuoden tavoitteet ovat toteutuneet.

Osa asettamistamme tavoitteista on hyvin konkreettisia: artikkelit, kirja-arviot, konferenssialustukset ja määrämitat tekeillä olevaa käsikirjoitusta. Osa tavoitteista on taas abstraktimpia ja liittyvät omiin kirjoittajan vahvuuksien kehittämiseen ja haasteiden voittamiseen sekä uusien alueiden valloittamiseen.

Vuosi sitten usea tekstityöpajalainen halusi kehittää omaa yleistajuista kirjoittamistaan sekä ryhtyä harjoittamaan blogikirjoittamista. Näiden suunnitelmien pohjalta perustettiin yhteinen blogi: http://uskontotiedettaturunyliopistossa.wordpress.com/, jota on vuoden mittaan päivitetty hyvin monenlaisilla kirjoituksilla. Yhteisblogi ei ole niin vaativa kuin yksin ylläpidettävä blogi. Se antaa mahdollisuuden kirjoittaa harvemmin, silloin kun on todella sanottavaa. Se voi olla myös harjoittelua oman asiantuntijablogin perustamista suunnitellessa.

Myös yleistajuiseen kirjoittamiseen keskittyminen tuottaa tuloksia: uskontotieteen Studia Generalia -luentosarjaan perustuva artikkelikokoelma ilmestyy tämän vuoden alkupuolella. Kokoelman artikkeleista on yhdessä keskusteltu tekstityöpajassa vuoden mittaan. Yleistajuinen kirjoittaminen on monitahoinen kirjoittamisen laji, jonka ominaispiirteitä on hyvä välillä yhdessä pohtia. Tärkeää on myös miettiä sitä, minkälainen on se yleisö, jolle yleistajuisia tekstejä tuotamme.

Omat kirjoittamistavoitteeni vuodelle 2014 toteutuivat ainakin osittain. Jatkoin tämän blogin päivittämistä, joskaan en yhtä ahkerasti kuin olisin toivonut. Etenin, etenkin vuoden alkupuolella, tekeillä olevan kirjailijaelämäkerran kirjoittamisessa. Loppuvuonna muut velvoitteet estivät käsikirjoituksen työstämisen. Jos haluan saada käsikirjoituksen ensimmäisen version valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä – kuten olen suunnitellut -, se edellyttää jonkinlaista tutkimusvapaata, kirjoittamiselle erotettua aikaa.

Kirjoitin suunnitellusti kaksi suomenkielistä artikkelia, mutta englanninkielinen jäi kirjoittamatta. Pari–kolme kirja-arviota ennätin myös kirjoittaa. Tältä osin voin olla tyytyväinen kuluneeseen vuoteen.

Loppuvuotta leimasi oppiaineryhmän yhteisen valintakoekirjan toimittaminen. Tekstien lukeminen ja teoksen monenlaisista valinnoista keskustelu vei paljon aikaa. Kirjoitin myös useita, lyhyempiä ja pidempiä tekstejä kirjaa varten. Teoksen valmistuminen on suuri ilo ja helpotus. Toivottavasti jää taas tilaa muulle kirjoittamiselle. Prosessin myötä opin paljon toimittamisesta, yhteiskirjoittamisesta, prosessikirjoittamisesta ja yleistajuisesta kirjoittamisesta.

Jos voin olla pääosin tyytyväinen siihen, miten toteutin konkreettiset tavoitteeni vuonna 2014, abstraktien tavoitteiden saavuttamisessa en onnistunut niinkään hyvin. Tarkoitukseni oli, että kirjoittamisesta olisi tullut päivittäinen tapa. Tämä toteutui lähinnä kesäaikaan, jolloin parhaiten pystyin raivaamaan tilaa omalle kirjoittamiselleni ja jolloin jatkoin aiemmin oppimiani kirjoitusharjoituksia. Lisäintoa tosin löysin syksyn kirjoittajaluennoilta. Ehkä sen inspiroimana kirjoitusrutiini taas löytyy.

Alkaneen vuoden osalta tavoitteeni pysyvät samoina kuin viime vuonna: kirjoittamisen nostaminen tärkeäksi ja päivittäiseksi osaksi elämääni ja kirjoittamiselle erityisen tilan ja ajan erottaminen.

Jo edelliseltä vuodelta kuljetan mukanani ajatusta, jonka mukaan voisin varovaisesti yrittää fiktiivistä kirjoittamista. Jos tekeillä olevasta kirjailijaelämäkerrasta on vaikea, lähdeaineiston aukollisuuden vuoksi, rakentaa perinteistä elämäkertaa, ehkä voisin kirjoittaa työhön osin fiktiivisiä osia. Tähän tarinallistamiseen ja fiktiivisyyden mukaan tuomiseen edelleen totuttaudun ja ehkä uskaltaudun jonkinlaisiin kokeiluihin. Tähän yritykseen koen tarvitsevani jonkinlaisen kirjoittajaryhmän tukea. Ehkä tavoitteeni tälle vuodelle on astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle myös kirjoittajana.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.