Näkymättömät talot, tilat ja maisemat

Vietin kolme päivää Viipurin ystävät ry:n kotiseutumatkalla, jonka aikana tutustuin paitsi Viipuriin myös sen lähikyliin Karjalankannaksella. Itselläni ei ole mitään juuria Karjalassa, sukuni ovat eläneet Satakunnassa ikimuistoisia aikoja. Karjalaan minut vei haluni tutustua niihin maisemiin, joissa Kersti Bergroth syntyi, eli lapsuutensa ja nuoruutensa, kävi koulunsa ja vietti kesänsä.

Monenlaista opin niistä kaduista, taloista ja puistoista, joissa Bergroth eli ja kulki. Niissä riittää vielä miettimistä ja pohdintaa. Ajatukset ovat vielä sotkuna mielessäni, sillä kirjoitan tätä jo kotimatkalla. Päällimmäisenä on nyt se kaikki, mitä opin kannakselaisuudesta, karjalaisuudesta, evakkoudesta ja niiden kaikkien ylisukupolvisuudesta.

Matkalaisia oli monen ikäisiä, joskin aivan nuorimmat ikäpolvet puuttuivat. Kaltaisteni keski-ikäisten ihmisten lisäksi matkalaiset olivat eläkeikäisiä, vanhimmat yli 90-vuotiaita. Elämänkokemusta, elämäniloa ja -janoa ei matkaseurasta puuttunut. 

Matkan aikana muistettiin monia taisteluissa kaatuneita ja edesmenneitä, tässä Viipurin sankarivainajien muistomerkillä, jonne minua pyydettiin laskemaan kukat

Suurimmalta osalta matkakumppaneitani puuttui omakohtainen kokemus Karjalassa asumisesta tai evakkoudesta, mutta he olivat kuulleet kertomuksia, tarinoita ja muistoja vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Mukana oli myös Kannaksella syntyneitä, siellä koulua käyneitä ja jopa sodassa taistelleita.

Oli hyvin erityinen kokemus seistä Ihantalassa, sankarihautausmaalla ja kuunnella, miten sodassa itse mukana ollut muisteli taisteluja ja niissä menehtyneitä ystäviään ja taistelutovereitaan: ”Isäs kanssa samassa korsussa oltiin”. Vaikka tapahtumista oli kulunut yli 70 vuotta, ne nousivat kirkkaina eteemme. Eikä mieleen noussut yhtään kyynistä ajatusta.

Hautausmaan vieressä olivat kiviset portaat, jotka olivat joskus johtaneet kirkkoon. Siinä kirkossa oli erään matkakumppanin äiti käynyt rippikoulua kesällä 1944, kun oli tullut lähtö evakkoon. Pappi oli keskeyttänyt rippikoulun, konfirmoinut kaikki rippilapset ja lähettänyt heidät koteihinsa.

  
Myöhemmin ajoimme pitkin pientä, mutkaista hiekkatietä, jonka reunoilla kasvoi heinikkoa, pusikkoa, metsikköä ja jättiputkea. Aika ajoin heinikon keskellä näkyi omenapuu, syreeni tai kukkiva ruusupensas. Ne kantoivat mukanaan muistoa siitä, että sillä paikalla oli kauan sitten sijainnut talo puutarhoineen, jonkun koti.

Heinikot ja kumpareet heräsivät eloon, kun alueella lapsuutensa viettänyt mies kuvasi pikkutietä ajaessamme, keitä aikoja sitten kadonneissa taloissa oli asunut. Ajoimme ohi näkymättömien talojen ja tilojen, ohi kadonneiden maisemien. Mutta ne olivat elävinä niitä muistelleen kertojan mielessä: missä oli paikka, jossa tytöt olivat käyneet marjassa, missä oli asunut hyvä viljelijä, missä oli pidetty mehiläisiä, kenelle mikäkin talo oli kuulunut, mihin sieltä oli muutettu ja mistä löydetty puoliso. Minne oli jäänyt hyvä tukkimetsä venäläisille. Missä oli käyty neljä vuotta koulua ennen kuin koulu oli muutettu sotilassairaalaksi tai sotavankileiriksi.

 

Korkeaksi kasvaneet kuuset ovat jääneet   kauan sitten tässä olleesta kuusiaidasta,
Korkeaksi kasvaneet kuuset kauan sitten kasvaneesta kuusiaidasta, joka oli ympäröinyt erästä taloa: ”Täs oli miun äitin koti”.
  

Opin matkalla monenlaista, mutta erityisesti muistamisen, muistelun, muistin ketjun ylläpitämisen ja kuvittelun taidoista. Evakkojen lapset ja lastenlapset näkevät tärkeänä muistaa ja kuvitella edesmenneitten vanhempiensa ja isovanhempiensa puolesta. He kuljettavat eteenpäin tietoa näkymättömästä ja kadonneesta maailmasta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.