Mainos: Seminaari esoteerisuudesta

Minulla ei ole juurikaan ollut tapana mainostaaa tulevia tapahtumia täällä, mutta nyt muutan tapani. Tulossa on sen verran kiinnostava seminaaripäivä, jota olen ollut itse rakentamassa ja jonka paneelikeskustelussa olen mukana.

Kyse on kolmen tutkimusyhteisön yhteistilaisuus. Uuden etsijät on tutkimushanke, jossa keskitytään esoteerisuuteen viime vuosisadan vaihteen suomalaisen sivistyneistön parissa. Itse olen siinä mukana Kersti Bergroth -tutkimuksellani. Toinen yhteisö on Mieli ja toinen -tutkimusprojektin yhteydessä syntynyt Kumma-verkosto, jonka ohjausryhmään minut on juuri valittu. Verkosto tuo yhteen eri alojen tutkijoita, joiden tutkimusintressit liittyvät yliluonnollisiin tai paranormaaleihin kokemuksiin, toisiin todellisuuksiin, muuntuneisiin tajunnantiloihin ja sen semmoiseen. Kiinnostavaa väkeä. SELMA puolestaan on kertomuksen ja kokemuksen tutkimuksen verkosto, joka toimii aktiivisesti omalla laitoksellani, Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.

Seminaaripäivässä esitellään tutkimushankkeita, pidetään alustuksia, jotka fokusoituvat nimenomaan toisien todellisuuksien kokemiseen ja niiden tutkimiseen. Lisäksi järjestetään paneelikeskustelu, jossa pohditaan toisien todellisuuksien kokemiseen ja kokemusten tutkimiseen liittyviä metodologisia ja eettisiä haasteita. Tiedossa on todella kiinnostava päivä, toivottavasti alku uudenlaiselle tieteiden- ja tutkijoidenväliselle yhteistyölle.

EDIT: kuvia seminaaripäivästä

Tässä tilaisuuden mainos:

Esoteerisuus ja Kummat kokemukset: Toisia todellisuuksia tutkimassa

Kumma-verkoston, Uuden etsijät -hankkeen ja SELMAn tutkijatapaaminen

Perjantai 29.4.2016 klo 10–17, seminaarisali E221 (Turun yliopisto, Kaivokatu 12, Sirkkalan kampusalue, Minerva-rakennus)

Länsimainen esoteerisuus, spiritualismi, teosofia, antroposofia, magia, yliluonnolliset tai kummat kokemukset ja muut toisia todellisuuksia tarkastelevat, etsivät, kokevat ja kuvaavat ihmiset, yhteisöt ja ilmiöt ovat yhä useamman tutkijan kiinnostuksen kohteena. Kolmen tutkimusyhteisön tapaamisessa tarkastellaan eri näkökulmista sitä, mitä tutkitaan kun tutkitaan toisia todellisuuksia ja sitä, miten voidaan tutkia toisia todellisuuksia ja niitä kohti kurottuvia tai niitä kokevia ihmisiä ja yhteisöjä. Millaisia aineistoja ja lähestymistapoja käytetään? Mitä eettisiä ja metodologisia haasteita tällaisessa tutkimuksessa on?

10.15–11.00     Uuden etsijät -tutkimushankkeen tutkijat esittäytyvät

11.00–12.30

Kaarina Koski (TY): Esoteerisia piirteitä Mieli ja toinen -kirjeaineistossa

Nina Kokkinen (TY): Taide, esoteerisuus ja toiset todellisuudet.

Pekka Pitkälä (TY): Alkukieli, Kalevala ja historia – Sigurd Wettenhovi-Aspan toiset      todellisuudet

12.30–13.30     lounas (omakustanteinen)

13.30–15.00

Antti Harmainen (TaY): Historiantutkimus, esoteria ja spekulatiivinen materialismi

Marja Lahelma (Edinburghin yliopisto): Minän ja maailman suhde Ellen Thesleffin taiteessa

Jasmine Westerlund (TY) & Julia von Boguslawski (HY): Uno ja Olly Donner sekä             antroposofian maailma

15.00–15.30     kahvi (Seita ry)

15.30–17.00     Paneelikeskustelu: Metodologiset ja eettiset kysymykset esoteerisuuden ja kummien kokemusten tutkimisessa

Kahvitarjoilua ja lounaan järjestämistä varten pyydämme ilmoittautumaan etukäteen sähköpostilla Ella Vihervuorelle esvihe[at]utu.fi viimeistään maanantaina 25.4.2016. Ilmoitathan samalla mahdollisesta erikoisruokavaliostasi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.