Kirjoittaminen vaatii hitautta

Kiireiset päivät ja illat, kasautuvat työtehtävät ja kotityöt sekä kiirettä seuraava väsymys eivät jätä tilaa kirjoittamiselle. Vaikka olisikin nopea kirjoittamaan tai vaikka kirjoitustehtävä olisikin lyhyt, kirjoittaminen edellyttää pysähtymistä, sitä edeltää pysähtyminen.

On pysähdyttävä, jotta ideat ehtisivät syntyä ja kasvaa. On pysähdyttävä lukemaan. Ajatuksille on annettava aikaa kehkeytyä ja saada muotonsa.

On ehdittävä istua alas muistikirjan ääreen, kynä kädessä ja annettava tila ja aika sanojen syntyyn. Kun muut tehtävät estävät pysähtymisen, ideatkin katoavat ja ajatukset pakkautuvat ja kiertävät kiireen kehää. Mitään uutta ei synny, vaan työskentely on pakonomaista. Myös kirjoittamisesta tulee suorittamista. Teksteille annetut deadlinet pakottavat pusertamaan väkisin luvatut työt valmiiksi.

Kirjoittamiseen voi kuitenkin varastaa lyhyitä hetkiä, tällaisia kuin juuri nyt. Harvinainen vapaapäivä, jolloin voi levätä viikon väsymystä pois ja jolloin kieltäytyy vielä ajattelemasta ensi viikkoa. Silloin yhtäkkiä huomaakin löytyvän aikaa kirjoitukselle. Ehkä löytyy jokin pieni ajatuksenpoikanenkin.

Pääosin ajattelen kirjoittamista tulevaisuudessa. Syksyn ja joulun kiireiden jälkeen odotan viikkoa, ehkä jopa kahta, jolloin ei olisi  tapaamisia, ei opetusta, ei opetuksen suunnitteluakaan. Sinne rakennan pysähtymisen ja hitauden pesää, ajattelemisen ja kirjoittamisen mahdollistamaa ajan taskua.

Sitä ennen varastan näitä lyhyitä tuokioita, raivaan tilaa muulta, tyhjennän mieleni tulevasta ja pysähdyn hetkeen.


One thought on “Kirjoittaminen vaatii hitautta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.