Paras projekti ikinä: Esoteerinen kävelykierros

Opastettuja kävelykierroksia järjestetään monenlaisissa paikoissa ja monenlaisista näkökulmista: esimerkiksi turkulaiset murhat ja rikokset, Reijo Mäen Vares-dekkarit, yliopistojen historia, Erik Bryggmanin rakennukset, kummitustalot sekä eri teemoilla toteutetut hautausmaakierrokset.

Itse osallistuin joitain vuosia sitten kierrokselle, jonka nimi oli ”Occult Stockholm”. Otsikko oli kiehtova, vaikka itse toteutus olikin pettymys – paikallinen maagikko esitteli vain omaa okkulttista historiaansa. Mutta siitä lähtien minua on kutkuttanut ajatus toteuttaa jotain samankaltaista, mutta paremmin.

Kun pari vuotta sitten ryhdyimme suunnittelemaan Uuden etsijät -hankkeen ja Donner-instituutin yhteistyönä symposiumia Approaching Esotericism and Mysticism, päätin, että nyt oli aika toteuttaa haaveeni.

Yhä useampi opiskelija on kiinnostunut länsimaisesta esoteriasta, ja syksyllä 2018 toteutetun esoteriakurssin yhteydessä kysyimme halukkaita opiskelijoita mukaan toteuttamaan kierrosta. Halukkaita ilmoittautui liki 20. Kiinnostuneiden joukko vähän kapeni, kun kevättalvella ryhdyimme varsinaiseen toteutukseen. Mutta kapeutuessaan ryhmä kiinteytyi. Mukana olevat opiskelijat olivat todella sitoutuneita, kiinnostuneita ja innostuneita.

Minulla ei ollut varsinaista, tarkkaan mietittyä suunnitelmaa, miten kaikki toteutettaisiin ja mitä kaikkea pitäisi tehdä ja toteuttaa. Sainkin tuekseni opiskelujensa loppuvaiheessa olevan opiskelijan koordinoimaan, kommentoimaan ja seuraamaan projektia varten perustettua Moodle-sivua, että asioita todella tapahtuisi sovitussa ajassa.

Opiskelijaryhmän suunnittelutapaaminen

Aluksi mietittiin, minkälaisista aiheista haluaisimme Turkuun tuleville esoteriatutkijoille kertoa, mistä aiheista opiskelijat itse olivat kiinnostuneita. Tehtiin työnjako ja opiskelijat ryhtyivät töihin: he alkoivat lukea kirjoja ja artikkeleita, istua arkistoissa selaamassa aineistoja ja haastatella aihetta tutkineita tai kohdehenkilöitä tunteneita.

Tuloksena oli pitkiä ja asiantuntevia tekstejä. Aiheena olivat Turun tuomiokirkosta ja sen läheisyydestä löydetyt magia-esineet, Turun akatemian ja Turun hovioikeuden magiaoikeudenkäynnit, kullantekijä, alkemisti ja swedenborgilainen August Nordenskiold ja hänen kumppaninsa Carl Gustaf Bergklint, jotka molemmat opiskelivat Turun akatemiassa ja jotka perustivat alkemistisen laboratorionsa Uuteenkaupunkiin. Esoteerisia naisia edustivat teosofi ja konsulinna Helene Jacobsson sekä Donner-instituutin olemassaolon mahdollistanut Olly Donner – Olly ja Uno Donner eivät koskaan asuneet Turussa, mutta heidän testamenttirahoillaan perustettiin Donner-instituutin kirjasto ja tutkimuskeskus. Uudempaa esoteriaa edustivat enemmän tai vähemmän vasemman käden polulle ja magian saloihin suuntautuneet Pekka Siitoin, Reima Saarinen ja Tapio Kotkavuori.

Tekstien pohjalta tiivistettiin ja käännettiin englanniksi opaslehtinen kierroksen tueksi. Opaslehtiseen saatiin myös kuvia ja lähteitä, joiden avulla kiinnostuneet pääsivät halutessaan eteenpäin. Opiskelijoiden joukosta löytyi osaamista taittamiseen, joten saatoimme lähettää valmiin vihkosen taittoon. Oppaan kansikuvan teki erään kierrosta suunnittelevan ystävä. Oppaan loppuun lisättiin kartta, josta löytyvät kierroksen pysähtymispaikat.

Opaslehtisen kansikuva tehtiin juuri tätä tarkoitusta varten

Sitten alettiin suunnitella itse opastuskierroksia. Tekstejä lyhennettiin ja käännettiin niin englanniksi kuin ruotsiksi – tarkoitus oli tuottaa kierros kunnianhimoisesti kolmella kielellä. Tietoa oli kuitenkin kerääntynyt niin paljon, että paljon jouduttiin myös karsimaan. Pitkän konferenssipäivän jälkeen osallistujat eivät ehkä jaksaisi kuunnella kovin pitkiä esityksiä. Päätettiinkin saman tien tehdä aineistosta kirja – mutta se on sitten jo toinen projekti.

Mutta miten tehdä opastuksesta kiinnostava? Pyysimme avuksi kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettajan Niina Revon, jolla on kokemusta niin elokuvien kuin dramatisoitujen opaskierrostenkin käsikirjoittamisesta. Hänen opeillaan opiskelijat alkoivat suunnitella tekstien dramatisoimista. He kokoontuivat useamman kerran yhdessä kirjoittamaan draamaa. Nyt tilanne oli muuttunut jo niin hektiseksi, että yhteydenpitoa varten perustettiin Whatsapp-ryhmä.

”Helene Jacobsson” lukee otetta ”päiväkirjastaan” levottomana syksynä 1917

Tuloksena oli Olly Donnerin kirjoittama kirje, Helene Jacobssonin monologi/päiväkirjateksti, Pekka Siitoimen maaginen loitsu, Tapio Kotkavuoren elämä kerrottuna Joseph Cambellin ”sankarin matka” muodossa, magiaoikeudenkäynnin syytekirja sekä Reima Saarisen ”kaverin” yksinpuhelu ja August Nordenskioldin innostunut puuskahdus kilisevän rahapussin kera.

”August Nordenskiold”, viiksineen ja rahapusseineen.

Jotain toiminnallisuutta myös kaivattiin. Päätettiin, että osallistujat saavat etsiä maagisia merkkejä Turun tuomiokirkon tiiliseinästä. Ja kaiken lisäksi opiskelijoiden keskuudesta löytyi pieni ruumisarkku, jossa oli sammakon luuranko – aivan samanlainen kuin oli kaivettu esiin kirkon sisältä.

Sammakkoarkku. Kuva Toni Brander

Sitten oli aika ryhtyä harjoittelemaan kierroksia. Opastustekstejä käännettin ja järjestettiin eri kielellä harjoituksia, joissa oli mukana myös osa dramatisointiin osallistuneista. Aluksi kierrokset olivat liian pitkiä, mutta tekstejä hiottiin ja tiivistettiin edelleen. Mietittiin myös sitä, miten suomalaisille ja kansainvälisille vieraille voi osin painottaa eri asioita. Hiljalleen oltiin valmiit esittäytymään ulkomaailmalle.

”Pekka Siitoimen” loitsiminen kaikui yliopistonmäellä mieleenpainuvasti

Kotisivujen tekoon ja päivittämiseen löytyi ryhmästä asiantuntemusta. Kotisivut tehtiin valmiiksi. Sinne lisättiin laajempi lähdeluettelo kierroksen kohteista sekä kuvia kierroksen harjoituksista ja itse toteutuksesta. Kaikille kiinnostuneille tallennettiin myös opaslehtisen pdf-versio ladattavaksi. Sivustolla mainostettiin kierroksen kaikille avointa kenraaliharjoitusta – paikalle tulikin yli 40 Turun esoteerisesta historiasta kiinnostunutta henkilöä.

Tällä paikalla Mikael Agricola lähetti maailmalle ABC-kirjansa, ja satoja vuosia myöhemmin oman teoksensa maailmaan lähetti turkulainen vasemman käden polun kulkija.

Onnistunut kenraaliharjoitus ja siitä saatu erinomainen ja kiittävä palaute rohkaisivat odottamaan turvallisin mielin itse tapahtumaa: opastettua ja dramatisoitua kävelykierrosta esoteeriseen ja okkulttiin Turkuun kansainvälisen symposiumin osallistujille keskiviikkona 5.6.2019.

Kierrokset onnistuivat mainiosti! Kuulijat olivat juuri oikealla tavalla kiinnostuneita, kuuntelivat herkeämättä ja palkitsivat draamaesiintyjät taputuksin ja oppaan naurahduksin oikeissa paikoissa. He tekivät asiantuntevia kysymyksiä ja keskustelivat vilkkaasti siirtymissä paikasta toiseen. Ratkaisemattomaksi arvoitukseksi jäi mystisenä kaikunut ambient-musiikki Reima Saarisen kohdalla.

Reima Saarisen ”kaveri”

Kaikki saatu palaute oli kiittävää. Myös uutiskynnys ylittyi, kun paikallinen ruotsinkielinen Svenska Yle, nosti kävelyretken pääosaan uutisoidessaan symposiumista. Tämä opiskelijoiden toteuttama projekti on ilman muuta hauskoin ja palkitsevin, missä olen ollut mukana! Ehkä projektille tulee jatkoakin, sillä huomattavan moni, joka ei päässyt mukaan, haluaisi osallistua kierrokselle.

Kierroksen toteuttajat Donner-instituutin portailla. Kuva Tomas Mansikka.

4 thoughts on “Paras projekti ikinä: Esoteerinen kävelykierros

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.